Victor MOCANU
Chiar dacă social-democrații buzoieni și-au ales o conducere la Buzău, tensiunile din interiorul organizației sunt departe a se fi sfârșit. Cu mai mult de un picior afară din partid, pe de-o parte din cauza nemulțumirilor, pe de altă parte din cauza problemelor penale pe care le are, senatorul Victor Mocanu a transmis Senatului o declarație, ca urmare a Conferinței Județene de Dare de Seamă și Alegeri desfășurată în week-end. O conferință pe care Victor Mocanu o consideră „un fals grosolan”. De asemenea senatorul Mocanu este nemulțumit de actualul conducător al PSD, Liviu Dragnea, despre care spune că ar trebui să facă doi pași în spate.
Iată aici declarația integrală a senatorului Victor Mocanu:

O pată pe obrazul PSD

 

Sâmbată, 19 septembrie, anul curent, am asistat, cu dezgust şi durere, la un eveniment care se constituie într-una dintre cele mai ruşinoase pagini din istoria PSD Buzău şi reprezintă o pată pe obrazul partidului. Este vorba despre Conferinţa Judeţeană de analiză şi alegeri de la Buzău. În cadrul acestui eveniment electoral au candidat pentru funcţia de preşedinte al Filialei deputatul Marcel Ciolacu, susţinut de aripa Constantin Boşcodeală – Cristi Bîgiu şi doctorul Ion Vasile, fost senator şi preşedinte al Organizaţiei.

Stimaţi colegi,

În cadrul acestei conferinţe, totul, dar absolut totul, a reprezentat un fals grosolan şi o încalcare a normelor interne care reglementează asemenea evenimente. De la maniera de informare asupra desfăşurării Conferinţei, modul de stabilire a normei de delegaţi sau persoana aleasă să conducă şedinţa şi până la respectarea minutei şedinţei, toate elementele care compun procedura de alegeri interne au fost trucate, nerespectate şi batjocorite. Vreau să vă spun ceva: dacă cineva, oricine din această sală, ar fi participat la acest eveniment cu statutul şi cu normele interne ale partidului în mână, şi-ar fi dat seama foarte rapid că este vorba de un meci trucat, în care până şi arbitrul era îmbrăcat în culorile echipei care trebuia să câştige. Aici fac trimitere directă la secretarul general adjunct al PSD, domnul Codrin Ştefanescu. Acest personaj care, în virtutea calităţii sale de reprezentant al conducerii partidului, ar fi trebuit să asigure buna desfăşurare a Conferinţei şi respectarea Statutului, nu a făcut nimic altceva decât să arate cartonaşe galbene celor care erau faultaţi de adversari. Grupul restrâns de persoane care controlează PSD Buzău şi-a asigurat victoria în aceste alegeri înainte ca ele să se desfăşoare. Validarea noului preşedinte s-a făcut exclusiv cu voturile organizaţiilor muncipale din PSD Buzău, celelalte organizaţii, adică grosul partidului, fiind lăsate la o parte.

Trecând peste aspectele de organizare, vreau să vă spun care sunt, în opinia mea, consecinţele acestei manevre de la Buzău. În primul rând, nemulţumirile majore ale organizaţiilor locale din mediul rural legate de neincluderea delegaţilor din cadrul acestora în procesul de alegeri vor avea efecte la alegerile din 2016. Gândiţi-vă ce tragere de inimă poate avea într-o campanie electorală un şef de organizaţie care ştie că este folosit doar pentru a strânge voturi de la populaţie şi că nu este implicat niciodată în procesul decizional din partid. În al doilea rând, din punct de vedere strict electoral, actuala formulă de conducere este una girată de un condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi de un personaj prins în flagrant când lua mită. Ce alegător serios îşi poate da votul unor oameni de asemenea condiţie? În fine, vreau să subliniez aici, ferm şi raspicat, complicitatea conducerii centrale a PSD la furtul alegerilor interne de la Buzău. Atunci când ai un favorit la conducerea filialei, tu, ca preşedinte al PSD, fie şi interimar, ar trebui să fii macar subtil şi sa mimenzi respectarea Statutului. În această situaţie, nu a fost luată nicio precauţie. Trimisul conducerii PSD la Buzău, domnul Codrin Ştefănescu, a călcat în picioare orice idee de consideraţie faţă de reguli, faţă de norme interne şi respectul faţă de membrii PSD. În opinia mea, domnul preşedinte Liviu Dragnea s-a descalificat în ochii social-democraţilor din Buzău şi a dat dovadă că nu are stofa necesară pentru a conduce partidul. Cu ce argumente să duci partidul în alegerile dificile din 2016, să stai în prima linie şi să ţii drept steagul valorilor social-democrate, când tu iţi baţi joc pe faţă de ele?!

Doamnelor şi domnilor,

Un partid mare nu îşi poate permite asemenea atitudini, lideri cu asemenea probleme de moralitate. Când furi o organizaţie judeţeană importantă, situată în topul naţional în ceea ce priveşte voturile aduse pentru culorile PSD, este clar că eşti dispus să furi şi ţara. Preşedintele Liviu Dragnea, trimisul acestuia la Buzău şi actuala conducere a filialei judeţene ne-au arătat tuturor o lipsă de caracter care riscă să afecteze major susţinerea de care ne bucurăm încă în rândul electoratului fidel PSD. În 2016, ne aşteaptă nişte examene electorale deosebit de dificile pentru partid şi avem nevoie, atât noi, social-democraţii, cât şi această ţară, de un PSD recredibilizat. Este momentul ca, pornind de la demascarea modului în care Liviu Dragnea şi-a bătut joc de statutul PSD într-un fief al PSD, rănind orgoliul şi mândria atâtor membri valoroşi ai partidului, să vedem cu toţii, parlamentari, lideri şi simpli membri ai acestui partid adevărul gol – goluţ: la Congresul de alegeri din PSD, Liviu Dragnea trebuie să facă un pas în spate. Poate doi, având în vedere faptul că a fost condamnat de justiţie, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru un politician decent.

Stimaţi colegi,

Trebuie să concluzionăm că nu mai putem merge în faţa electoratului cu oameni condamnaţi, cu oameni dispuşi la compromisuri şi la trucarea unor alegeri interne din cadrul partidului. Avem nevoie rapidă de o formulă noua de conducere a PSD. Toţi liderii noştri se laudă că PSD-ul e un partid plin de oameni buni, de personalităţi valoroase pentru această ţară. Haideţi să mergem pe mâna lor şi să dăm şansa partidului să redevină credibil în faţa alegătorilor. Fac acest apel ca senator al României, pentru că una dintre problemele grave şi încă nedezbătute ale acestei ţări este modul în care se desfăşoară alegerile interne în partidele politice. Avem nevoie de respect, avem nevoie de corectitudine în aceste mecanisme interne, pentru că, fiţi convinşi, un politician care începe să se remarce prin furt politic, îşi va ruina partidul in viitor prin furt calificat.

Vă mulţumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.