Conflictul care a închis pentru două zile Grădinița cu Program Prelungit nr.4 din Buzău, pe cale de a fi aplanat. Directoarea Victorița Spâneci, cea din cauza căreia educatoarele de la unitatea de învățământ au intrat în grevă, și-a dat demisia în această după amiază, deși dimineață spunea că nu ceda presiunilor colegelor sale.
În locul Victoriței Spâneci, directoarea îndelung contestată de colegele sale, va fi numit un manager nou al grădiniței, care, în nici un caz nu va fi din rândul protestatarelor. Potrivit șefului învățământului buzoian, noua directoare a grădinței nr. 4 va fi numită prin detașare de la o altă unitate de învățământ.
” Nedorind ca situația să se agraveze am găsit soluția, beneficiind și de înțelegere din partea directoarei. Aceasta se va retrage, și-a dat demisia astfel încât să stingem acest conflict. Mă bucur că a înțeles situația și vom desemna o altă persoană. Nu din cadrul unității. Vom detașa pe funcție o educatoare dintr-o altă unitate”, a declarat șeful IȘJ Buzău, profesorul Dumitru Ene.
În același context, șeful învățământului buzoian le-a criticat destul de dur pe educatoarele care au intrat în grevă, nemulțumite de atitudinea directoarei Victorița Spâneci.
” Persistă de mai multă vreme o stare conflictuală în sensul că educatoarele au contestat, au refuzat prezența directoarei desemnate până la organizarea concursului. Din păcate, această acțiune a îmbrăcat forme cu care nu suntem deloc de acord. Educatoarele nu au așteptate concluziile și măsurile inspectoratului, au inițiat această acțiune, au împiedicat accesul copiilor și părinților în unitate generând nemulțumirea părinților în mod evident.
Ziua în care nu au avut activitati fără să se anunțe conflict de muncă va fi considerată nelucrată și nu va fi plătită. După aceea vom vedea. Adevărul este la mjiloc, este și un memoriu din partea fostei directoare care le reproșează niște lucruri, vor face obiectul unor analize ulterioare”, a explicat Ene.
Generalul de la IȘJ a adăugat totodată că indiferent de modalitatea în care a fost numită în funție directoarea contestată, pe criterii politice ori ba, educatoarele nu ar fi trebuit să intre în grevă iar prin demersul său să-i afecteze pe copii și părinți: ”Indiferent de modalitatea în care cineva ocupă o funcție, ceilalți sunt chemați să participe la activitatea pentru care sunt plătiți în unitatea respectivă care e de stat nu privată, așa că gestul colegelor noastre de a bloca în mod unilateral activitatea didactică sunt în total dezacord eu el, nu-l accept în nici un fel. Erau alte etape care trebuiau parcurse, ale dialogului, ale analizei și abia după aceea se punea problema unui conflict și a unei atitudini de acest fel”.
Educatoarele de la grădinița nr.4 din Buzău s-au aflat în grevă timp de două zile, revolta fiind generată de atitudinea directoarei, care iată până la urmă a demisionat, atitudine care în opinia protestatarelor nu ar fi avut nimic în comun cu statutul de manager al unei unități de învățământ.
Pe durata celor două zile de grevă, la grădiniță au fost lăsați doar copiii pe care părinții nu au avut în grija cui să-i lase. Astăzi, de pildă, din cei 200 de copii înscriși au fost prezenți doar 35.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.