Liderul PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, a declarat, miercuri, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că pentru situaţia în care se află acum PDL este responsabilă actuala conducere a partidului, în frunte cu preşedintele Emil Boc, dar că premierul Ungureanu a contribuit la reacţiile din ultimele zile.
În opinia lui Cezar Preda, premierul Mihai Răzvan Ungureanu este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile în PDL.
Deputatul PDL susţine că informaţia privind ieşirea premierului din şedinţa de luni a coaliţiei a fost lansată chiar de acesta în spaţiul public, ceea ce a determinat reacţii în partid, mai ales la nivel local.
„Eu îl fac şi pe domnia sa (premierul Ungureanu – n.r.) responsabil la ceea ce se întâmplă în PDL în ultimele două zile. Şi aici este vorba de o maturitate politică de care nu ai voie să nu dai dovadă, nu ai voie să te aşezi pe o funcţie. O asemenea atitudine, o asemenea reacţie a condus în spaţiul pedelist românesc, mai ales în zona celor 1.160 de primari, un cataclism”, a afirmat Cezar Preda.

Cezar Preda: Foarte mult s-a vorbit luni, şi acum daţi-mi voie să mă duc într-un subiect pentru că este pliat pe cine trebuie să facă treabă şi cine să stea deoparte. Am văzut luni discuţii cu primul-ministru al României care bărbăteşte a ieşit dintr-o şedinţă aproape trântind uşa. Vreau să vă spun că pentru mine, ca lider PDL, nu este nicio onoare pentru cine scoate în presă asemenea chestiuni de genul „Eu am fost un tip care n-am nicio treabă cu partidul şi cu coaliţia. Eu ies aproape trântind uşa, mă duc cu doi, trei miniştri care sunt independenţi în spaţiul public să mă vadă astfel încât să zică lumea că nu sunt numai primul-ministru al coaliţiei, sunt primul-ministru al României, care sunt foarte atent la ce-mi spune PSD-ul, sunt foarte atent la ce-mi spune PNL-ul”.

Or, o asemenea atitudine, pe care pot s-o respect la un intelectual în sensul în care ea este o acţiune personală, care defineşte personalitatea unui om, care defineşte până la urmă capacitatea lui de a fi un intelectual şi a fi un om rasat, nu are nicio legătură cu poziţia pe care mi-am asumat-o de a fi primul-ministru al coaliţiei, care şi-a asumat întreaga responsabilitate de a guverna România, care ţi-a dat un vot de încredere. Orice discuţie pe ceea ce înseamnă repartizarea resurselor şi către primarii noştrii, 1.160 de primari, nu trebuie dusă în registrul cadouri electorale şi „eu nu fac aşa ceva”, pentru că aceasta nu este o poziţie serioasă şi acceptabilă. Un prim-ministru al României care face în spaţiul public sau care aruncă în spaţiul public, pentru că nu de la noi a ieşit aşa ceva, o asemenea atitudine în speranţa de a lua anumite procente personale, partidul care l-a responsabilizat acolo nu o să ierte niciodată aşa ceva.

Reporter: Adică, primul-ministru actual a contribuit…

Cezar Preda: Da.

Reporter:: La această imagine negativă a partidului?

Cezar Preda: Nu, la reacţiile care au fost în ultimele zile. Eu îl fac şi pe domnia sa responsabil la ceea ce se întâmplă în PDL în ultimele două zile. Şi aici este vorba de o maturitate politică de care nu ai voie să nu dai dovadă, nu ai voie să te aşezi pe o funcţie. O asemenea atitudine, o asemenea reacţie a condus în spaţiul pedelist românesc, mai ales în zona celor 1.160 de primari, un cataclism, în sensul: Ies, am o atitudine care să zicem e de frontă, care e de înţeles, pot discuta cu primul-ministru, certuri mai sunt, dar rămâne acolo, se armonizează, dar dacă o arunc în spaţiul public, înseamnă că am vrut să fie aruncată în spaţiul public, am vrut să transmit un mesaj că nimeni nu va primi niciun ban şi atunci tot ce înseamnă activ de partid care au stat drepţi şi n-au primit bani de trei luni de zile, avem 25 de consilii Judeţene conduse de opoziţie în care primarii PDL n-au primit niciun ban, zero lei. Acestor oameni pentru comunităţi nu trebuie să le dai bani? Poziţia asta că eu nu fac cadouri electorale, că eu îmi iau ministru de finanţe care iarăşi e independent şi noi ne gândim la binele ţării şi nu ne interesează are o contribuţie în reacţiile pe care le au liderii de partid. Şi asta e un lucru firesc.

Opoziţia poate să sară pe tine şi să te acuze, dar îţi asumi. Îţi asumi, pentru că un partid nu-şi face harachiri, eu n-am dreptul să-mi fac harachiri. Cu cine îmi fac harachiri? Nu cu Cezar Preda care din când în când mai face pe supăratul. Îmi fac harachiri cu primul-ministru şi cu preşedintele de partid. Ei pot să facă harachiri unui partid, nu Preda Cezar, nici măcar Sorin Frunzăverde.

Reporter: Uitându-vă la ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme, credeţi că a fost o greşeală faptul că PDL a susţinut un premier independent?

Cezar Preda: Eu îl cunosc pe Mihai Răzvan Ungureanu şi am o relaţie civilizată cu el, e un tip de toată isprava. Dar aş vrea să vă spun o chestiune: nimeni nu poate să prevadă ce va face. Nici Traian Băsescu când l-a numit pe Călin Popescu Tăriceanu nu putea să prevadă ce se va întâmpla. Nu. Avem aşteptări de la un om, avem dorinţe şi punem până la urmă în ordine un traseu, dar n-aş vrea să mă îndrept împotriva primului-ministru, dar v-am dat ca justificare motivaţia pentru care se întâmplă ce se întâmplă, partea motivaţiei în afară de greşelile leadership-ului şi aici deschid o nouă paranteză.

Eu nu i-am reproşat nimic lui Mihai Răzvan Ungureanu şi n-am ce să-i reporşez, este un om care urmăreşte ca şi independent două, trei deziderate majore de echilibru macroeconomic. Vinovat este şeful meu de partid, care n-a ştiut în momentul când a capacitat personal să conducă România, nu a pus la punct anumite chestiuni pentru care el ca şef de partid le avea în mintea lui, în buzunarele lui obligatorii de făcut ca paşi pentru ca partidul meu să conteze în alegerile din 10 iunie şi din noiembrie.

MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.