Cea mai modernă cramă din România a fost inaugurată, astăzi la Năeni, în prezența ambasadorului Austriei la București, Dr. Michael Schwarzinger și a numeroși oameni de afaceri din Austria și România, dar în lipsa ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără care, deși era anunțat, nu a mai răspuns ”prezent” la eveniment.

Construcțiile LacertA Winery care se întind pe o suprafață de peste 2000 de metri pătrați au fost realizate în urma unei investiții de 6 milioane de euro și cuprind spații destinate activităților de producție, de stocare și de degustare a vinului dar și o sală pentru evenimente.

”Această investiție este, cu siguranță, una importantă dar vreau să vă amintesc că investițiile austriece în Romania ajung la peste 6 miliarde de euro, și în continuare Austria privește această țară cu mare interes în ceea ce privește investițiile. Este foarte important ca investițiile austriece să facă referire și  la un schimb de cunoștințe. Investiția în productia vinului este importanta, ridică foarte mult zona și poate va impulsiona și mai mult turismul”, a precizat ambasadorul Austriei în Romania, Dr. Michael Schwarzinger.

Proiectul complexului de la Fințești a fost realizat de una dintre cele mai prestigioase firme de arhitectură din Austria și a reușit să integreze foarte bine elementele de modernitate ale noii construcții în zona geografică. Pe lângă construcția nouă, domeniul LacertA mai are în componență și unul dintre cele mai vechi conace romanești, construit de arhitectul Ion Mincu în anul 1900 si restaurat complet de actualii proprietari.

”Conceptul arhitectural este al unei firme din Austria. Am încercat să integrăm construcția nouă cu clădirea veche, deja existentă, creație a arhitectului Ion Mincu, recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi case din Buzău, care a fost renovată de actualii proprietari”, a adăugat enologul Mihai Baniță.

Domeniul LacertA de la Fințești se întinde pe o suprafață de 82 de hectare și își propune, prin investiția inaugurată astăzi, să impulsioneze turismul local prin parteneriatele dezvoltate cu pensiunile și hotelurile din zonă, care să ofere cazare turiștilor ce vizitează crama. Zona a fost aleasă de investitorii austrieci datorită poziționării pe paralela 45, la fel ca multe zone viticole din Italia și Franta.

”Avem 82 de hectare de vie aici, pentru că zona Dealu Mare este cea mai bună pentru vinul roșu. Avem Cabernet Souvignon și Fetească Neagră și am selectat zona pentru că este traversată de paralela 45, la fel ca Toscana și Bordeaux. Am auzit că la Buzău cresc chiar și trufe și acestea funcționează foarte bine cu vinul alb. Vinurile se adresează în special României dar  crama din Fințești se dorește a fi și un punct turistic unde turiștii români sau străini să vină să facă o degustare de vin”, ne-a povestit reprezentantul  grupului de proprietari, Walter Friedl.

Friedl a mai declarat că vinul produs la Fințești a obținut deja distincții la concursurile naționale de gen, ceea ce confirmă încă o dată că zona aleasă este una propice dezvoltării unei viticulturi moderne. De asemenea, proprietarul a ținut să precizeze că în acest domeniu succesul nu vine peste noapte.

In total, la Fințești s-au investit, în ultimii doi ani, nu mai puțin de 8 milioane de euro din care 6 milioane în noua construcție iar alte 2 milioane în replantarea suprafeței viticole și dotarea cu utilaje de ultimă generație. O parte din investiția realizată a fost susținută și prin programe europene și guvernamentale.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/05/Michael-SCHWARZINGER.mp3|titles=Michael SCHWARZINGER][audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/05/Mihai-BANITA.mp3|titles=Mihai BANITA][audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/05/Walter-Friedl.mp3|titles=Walter Friedl]

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.