Zăpada căzută în ultimele două luni de iarnă pare să fi avut partea ei bună. După luni întregi de secetă, cantitatea mare de zăpadă a picat cum nu se poate mai bine pentru terenurile agricole care sunt acum pregătite pentru însămânțat.
Însă, dacă anii trecuți la jumătatea lunii martie lucrările de însămânțare erau în toi, anul acesta, din cauza vremii, agricultorii nu au putut ieși la timp să își pregătească terenurile, astfel că însămânțatul va fi un pic amânat. Cu toate acestea, fermierii sunt optimiști și speră ca măcar culturile de primăvară să aibă o soartă mai bună decât cele înființate în toamna anului trecut.
„În mod normal, până acum, se puteau însămânța unele culturi de mazăre, muștar, orzoaică de primăvară și, la final de martie, ar fi trebuit să înceapă lucrările la floarea soarelui și porumb, care acum se vor amâna un pic”, spune directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Probleme se vor înregistra însă la culturile de toamnă, după cum susține șeful din Agricultura buzoiană, Cosmin Florea: „Anul acesta, cred că o să avem o suprafață mare de teren, peste 100 de mii de hectare și asta pentru că, din câte se pare, 20-25% din suprafețele cultivate cu rapiță se vor întoarce”.
În schimb, cultivatorii de grâu au ceva mai multe motive de bucurie. Dacă la începutul anului, producătorii prognozau că 2012 va fi unul din cei mai slabi ani pentru cultura de grâu, zăpada din ultimele două luni a îndepărtat seceta şi a păzit culturile de îngheţ, astfel că fermierii buzoieni pot spera din nou la o recoltă bună.
C.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.