grau

O grupare formată din zeci de români şi turci este suspectată de infracţiuni economice cu un prejudiciu estimat la 18 milioane de euro, produs din operaţiuni cu mari cantităţi de grâu, în acest caz fiind făcute, marţi, 45 de percheziţii în Capitală şi în mai multe judeţe întrecare și la Buzău, potrivit DIICOT.

Gruparea era specializată în delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, precizează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În urma cercetărilor efectuate, printr-o rezoluţie din 12.10.2013 a fost începută urmărirea penală pentru 42 de învinuiţi, iar printr-o ordonanţă din 14.10.2013 a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru 37 de inculpaţi, precizează sursa citată.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, începând din 2009, au făcut mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad, urmate de vânzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat al statului român.

În unele situaţii, susţin anchetatorii, se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

„Sumele de bani obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care în baza unei înţelegeri prealabile au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Există indicii că în modalităţile arătate s-au expatriat în fiecare an cca. 6 milioane Euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Percheziţiile de marţi din acest dosar au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui şi Covasna, de către procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna şi Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa.

Anchetatorii au ridicat, cu acest prilej, 150.000 de euro şi 350.000 de lei, în cauză urmând să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme.

 

COMUNICAT POLIȚIA ROMÂNĂ

La data de 15 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa şi Serviciilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti, au efectuat 45 percheziţii domiciliare, la imobilele a 34 de persoane fizice şi 22 de persoane juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti.

La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale – I.P.J. Buzău şi jandarmi de la Brigada Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti şi I.J.J. Buzău.

Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane, coordonată de 7 cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila.

În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 – 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute (făină, tărâţă şi produse de panificaţie), fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.

De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

Astfel, „coordonatorii” grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad.

Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, conducătorilor auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi (8 şoferi suspecţi), de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul unor persoane de la compartimentul contabil al celor două firme (6 suspecţi).

De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate.

Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.

O altă cantitate de făină obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la punctele de lucru ale firmelor administrate de suspecţi, din Buzău, Ialomiţa şi Brăila. Produsele obţinute erau, de asemenea, vândute în cea mai mare parte fără întocmirea de documente justificative la diferiţi agenţi economici din mediul urban şi rural.

Sumele de bani obţinute din vânzarea “la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România-Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.

Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora.

Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane de euro.

La sediul D.I.I.C.O.T – B.T. Buzău vor fi aduse pentru audieri aproximativ 60 de persoane, urmând să se ia măsurile legale care se impun.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire ale unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 39/2003, Legea nr. 656/2002, Legea nr. 241/2005 şi Legea nr. 82/1991, cu aplicare la Codul Penal.

Sprijinul specializat în desfăşurarea cercetărilor penale a fost acordat de către S.R.I..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.