Ziua de 9 Mai sărbătorită în premieră la Monumentul Eroilor Războiului pentru Indenpendenţă

0

Ziua de 9 Mai a fost marcată, joi, la Buzău printr-o ceremonie militară şi religioasă dedicată proclamării independenţei de stat a României, victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene.

Activitatea s-a desfășurat pentru prima data la Monumentul Eroilor Războiului pentru Indenpendenţă din Cimitirul Eroilor, cu participarea autorităţilor locale, reprezentanţi ai instituţiilor, militari din Garnizoana Buzău, elevi și veterani.

Ceremonialul debutat cu un Te-Deum, un cuvânt de pomenire a eroilor neamului şi a conducătorilor acestuia, discursuri ale viceprimarului Ionuț Apostu, președintelui Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu, prefectul Carmen Ichim și reprezentantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” general Mihai Sava, depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Războiului pentru Indenpendenţă, precum şi defilarea gărzii de onoare. Pe timpul activităţilor, locul de desfăşurare a acestora a fost survolat în mai multe rânduri de avioane ale Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Bobocu.

În discursurile viceprimarului municipiului Buzău, al preşedintelui Consiliului Judeţean, al prefectului judeţului şi al locţiitorului comandantului garnizoanei a fost evidenţiată importanţa istorică deosebită a acestei zile, prin  prezentarea evenimentelor celebrate astăzi şi însemnătatea acestora în istoria noastră din diferite perspective.

Astfel, au fost evocate momentele de afirmare a identităţii naţionale, prin declararea şi recunoaşterea independenţei, efortul depus de Armata României în Al Doilea Război Mondial şi însemnătatea actului de trecere a ţării noastre de partea forţelor Coaliţiei Naţiunilor Unite, precum şi vocaţia europeană a poporului nostru şi importanţa apartenenţei în rândul comunităţii statelor din cadrul Uniunii Europene.

De asemena, la activitățile desfășurate în Cimitirul Eroilor a participat și deputatul european Andi Cristea, care a stat lângă ceilalți cetățeni și nu s-a alăturat autorităților prezente.

La 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, care a marcat astfel sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea unui astfel de organism, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

Pentru România, 9 mai are şi o a treia semnificaţie, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită apoi, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.