UPDATE: Anchetatorii îi vizează pe membrii clanului „Marin” din municipiul Buzău, acuzaţi de spălare de bani, delapidare şi evaziune fiscală de 8 milioane de lei.

Ample percheziţii în această dimineaţă în Buzău, la o grupare ale cărei afaceri au prejudiciat bugetul statului cu o sumă fabuloasă, de 8 milioane de lei. 36 de locaţii sunt verificate  de către poliţiştii S.C.C.O. Buzău şi B.C.C.O. Ploieşti, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti şi Biroul Teritorial Buzău, în baza autorizaţiilor de percheziţie eliberate de Tribunalul Buzău, la domiciliile, sediile sau punctele de lucru ale societăţilor comerciale aparţinând membrilor unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, de pe raza judeţelor Buzău (18), Ilfov (7), Brăila (4), Vrancea (3) şi Bucureşti (4). La acţiune participă şi poliţişti din cadrul D.C.C.O. – I.G.P.R., S.C.C.O.Vrancea, I.P.J. Brăila şi jandarmi ai Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” din Ploieşti.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău au documentat, începând din luna ianuarie, activitatea infracţională a unui grup organizat, format din 19 membri, specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciuni, fals şi uz de fals.
Din investigaţiile efectuate a reieşit că membrii grupării au folosit 17 societăţi comerciale pentru a obţine beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive privind metale feroase şi neferoase, avînd drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.
Astfel, prin această modalitate, suspecţii au încasat importante sume de bani de la adevăraţii beneficiari, societăţi comerciale care, în baza facturilor fictive de achiziţii, emise de firmele de tip ”fantomă” controlate de către membrii grupării, au micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor ”furnizoare” peste 52.000.000 de lei, din 2011 şi până în prezent. Suma reprezintă produsul infracţiunii de spălare de bani.
Ulterior, banii erau retraşi din conturi de către suspecţi, în numele firmelor fantomă, în baza unor acte justificative false şi predate direct, în numerar liderilor grupării, care şi-au achiziţionat terenuri, imobile şi mai multe maşini de lux în valoare totală de aproximativ 1.000.000 euro, iar cu diferenţa au plătit marfa achiziţionată de pe piaţa neagră.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat din activitatea infracţională poate fi estimat la circa 8.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.