20 persoane cu probleme medicale grave, izolate în diferite zone din județul Buzău în care nămeții de zăpadă ating până la cinci metri, au fost preluate astazi cu elicopterul și transportate la spital.  Potrivit  comandantului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, colonelul Dănuț Nicolae, 19 persoane au fost preluate în cursul zilei cu elicopterul din zone izolate, un alt caz fiind preluat în cursul nopții.
Inițial, numărul urgențelor medicale pentru care a fost solicitat elicopterul Ministerului Administrației și Internelor a fost de 14 însă ulterior au mai apărut alte șase situații grave. Printre cei preluați cu elicopterul din zone blocate de nămeți cât casa se numără multe gravide cu dureri, un copil de două luni cu febră foarte mare, persoane cardiace, persoane cu fracturi ori cu afecțiuni respiratorii. Bolnavii au fost preluați îndeosebi din zona Pogoanele, din localitățile Arcanu, Bălăceanu, Ziduri și Udați. Ultima intervenție de salvare pe calea aerului a avut loc la puțin timp după miezul nopții când o gravidă cu probleme a solicitat ajutorul elicopterului care a adus-o din comuna Cochirleanca la Maternitatea Buzău. Tot astăzi, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au transportat sinistraților din zonele blocate de zăpadă alimente și apă, întrucât sunt numeroase cazuri în care oamenii nu mai au provizii iar căile de acces sunt blocate și nu pot merge să-și cumpere mâncare și apă potabilă. Mai mulți oameni din zonele izolate ale județului au ajuns să fiarbă zăpada pentru a face mâncare ori pentru a o bea, pentru că nu mai au provizii de atâtea zile de când sunt izolați.
Astfel, pompierii au trimis joi în localitatea Săgeata 4000 de pâini, 500 kg făină, 500 litri de apă, la Valea Râmnicului, în satul Rubla au trimis 500 de pâini în timp ce la Smeeni au fost virate 1500 de pâini și 200 de litri de motorină pentru generatorul spitalului din localitate, întrucât acolo nu este curent de zile întregi.
Tot joi, pompierii au ajutat zeci de bătrâni și persoane cu dizabilități ale căror case se află sub nămeți să curețe zăpada astfel încât oamenii să poată ieși din locuințe, astfel de situații fiind la Râmnicu Sărat, Valea Râmnicului, Rubla, Cilibia Gară ori Săgeata.
În localitatea buzoiană Săgeata, nămeții de zăpadă măsoară până la cinci metri, existând situații în care omătul a ajuns la nivelul stâlpilor de electricitate. Drumul către această comună este blocat de munți de zăpadă cărora drumarii nu le fac față la acest moment, președintele Consiliului Județean Buzău apreciind că abia spre finele săptămânii localitatea ar putea fi deblocată.
Tot aici, s-a înregistrat o situație dramatică, o familie formată din cinci persoane între care și un copil rămânând blocată până astăzi în casă, după ce locuința a fost acoperita de nămeți. În această seară, în județul Buzău continuă să fie nealimentate circa 30 de comune cu satele arondate, unii oameni neavând curent electric în gospodării de la începutul săptămânii. O veste ceva mai bună vine dela drumari care au reușit astăzi să redea circulației principalele drumuri naționale ce tranzitează județul Buzău.Râmân închise și la această oră DN 22 Rîmnicu Sărat-Braila și DN 2 C Costești-Padina-Slobozia, pe care nu se circulă de la începutul săptămânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.