Burse biserica

Centrul Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” din Buzau a initiat un program de burse de studiu pentru elevii capabili de performanta din liceele din judetul Buzau. In acest scop, am lansat un apel judetean insotit de un afis pe care l-am distribuit in toate liceele din judetul Buzau, atat prin afisarea lor pe pagini web ale institutiilor implicate, cat si prin vizita personala la liceele vizate.
Intrucat termenul limita de depunere a dosarelor de candidatura s-a prelungit pana la data de 30 martie, pentru a se da posibilitatea optimei intocmiri a acestora, au fost depuse 80 de dosare in total, de la 9 licee buzoiene: Colegiul National Mihai Eminescu din Buzau, Liceul Teoretic Pogoanele, Colegiul National Bogdan Petriceicu Hasdeu din Buzau, Liceul Pedagogic Spiru Haret din Buzau, Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzau, Liceul Tehnologic „Sfantul Mucenic Sava” din Berca, Colegiul Economic din Buzau, Liceul Teoretic Nicolae Iorga din Nehoiu si Liceul de arta Margareta Sterian din Buzau.
In ziua de 2 aprilie 2013, Presedintele Centrului, Pr. Prof. Dr. Gheorghe Sava-Popa, a convocat si prezidat juriul format din profesori buzoieni, creditati cu un inalt profesionalism, pasiune pentru formarea elevilor si de o probitate crestin-morala incontestabila: D-l prof. Constantin Coman, Directorul Liceului Pedagogic Spiru Haret, D-na inspector Paula Georgeta Mihai, din partea ISJ Buzau, Dr. Adina Enus, profesor la Colegiul Economic, Dr. Gheorghe Tarara, de la Colegiul National B.P. Hasdeu, D-na Doina Manole, profesor de exceptie al Liceului Teoretic Alexandru Marghiloman, Pr. dr. Nicolae Moraru, profesor la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, D-na Mariana Ticleanu, profesor la Colegiul National Mihai Eminescu, D-na Raluca Filipache, profesor la Liceul de arta Margareta Sterian și subsemnatul, profesor la Seminarul Teologic buzoian si vicepresendintele Centrului care a pus bazele acestui proiect.
Au fost analizate in echipe si in plen dosarele depuse, documentele solicitate si profilurile scolare si sociale ale candidatilor, performantele judetene, nationale si internationale si veniturile nete pe membri de familie, eseurile cu viziunea lor despre viitorul personal academic si profesional, precum si recomandarile profesorilor.
Juriul a apreciat rezultatele exceptionale la invatatura si competitii scolare obtinute de elevii buzoieni, multiplele lor preocupari complementare in domenii variate de activitate, a ramas impresionat perseverenta unor elevi proveniti din familii cu o situatii financiare modeste, si uneori, chiar dramatice, si deopotriva, de modul in care inteleg sa se raporteze la scoala, la societatea de astazi si de maine si nu in ultimul rand, la Dumnezeu. Datorita acestei pleiade de elevi care fac cinste scolii buzoiene, s-a hotarat acordarea unui numar de 25 de burse de studiu lunar, a cate 300 de lei fiecare, acordate pe parcursul unui an calendaristic, incepand retroactiv, cu luna martie 2013.
Evenimentul s-a desfasurat sub inaltul patronaj la Inaltpreasfintitului Parinte Ciprian, Arhiepiepiscopul Buzaului si Vrancei care, prezent in mijlocul juriului, a felicitat organizatorii pentru implementarea unui astfel de proiect singular in peisajul educational buzoian, profesorii invitati pentru devotamentul in sprijinirea actiunilor cultural-filantropice propuse de Biserica si in formarea de astfel de elevi exceptionali si a subliniat relevanta morala a acestui demers filantropic in formarea caracterului religios-moral al tinerilor sprijiniti, spre dobandirea virtutii recunostintei, motivatie pentru continua performanta si insusirea de modele in activitatea lor social-profesionala ulterioara. Nu in ultimul rand, Inaltpreasfintia Sa a reamintit rolul istoric al Bisericii Ortodoxe in sprijinirea financiara similara in vederea formarii de intelectuali si de experti pentru societatea vremii lor si a calificat programul de burse al Centrului nostru drept un exemplu de buna practica si un inceput in dezvoltarea de astfel de initative de acum inainte, in Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei.
Consideram ca intalnirea a dus la bun sfarsit un angajament moral facut cu putin timp in urma, fata de elevii eminenti buzoieni, fata de profesorii lor si de familiile lor, aflate deseori intr-o apriga lupta cu limitele financiare si sociale, ca acesta este doar un mesaj incurajator din partea Bisericii Ortodoxe pentru generatiile actuale de tineri din sanul ei, o restaurare a sensului performantei scolare pe scara valorilor si un inceput bun unor initiative asemanatoare de canalizare a responsabilitatii sociale corporative a unor agenti economici, pentru promovarea principiilor si a educatiei girate de Biserica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.