Aflată la mai puțin de 20 de kilometri de orașul Buzău, comuna Cernătești a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent, devenind tot mai atrăgătoare pentru orășenii care preferă să facă naveta la țară pentru a scăpa de agitația orașului. Condusă în ultimii ani mai mult de viceprimarul Petrache Mîrzea, numit primar interimar în octombrie 2014 după unele probleme avute de câștigătorul de drept al alegerilor din Cernătești, comuna s-a transformat vizibil de la an la an.

Petreche MarzeaFost angajat al societății care se ocupă cu distribuția energiei electrice, Petrache Mîrzea și-a început mandatul de viceprimar implicându-se pentru ca oamenii din comună să aibă cu toții curent electric în gospodării. Alesul local a reușit în urma demersurilor susținute  să refacă rețeaua electrică din satul Mălăiești unde locuiesc peste 300 de persoane. Rețeaua era veche de zeci de ani și era construită pe stâlpi de lemn, mâncat de vreme și de ploi iar cea mai simplă pană de curent dura minim 3 zile.

Sf Pantelimon
După ce a rezolvat problema electricității, viceprimarul s-a preocupat  ca tradițiile oamenilor să fie păstrate și a transformat cea mai veche sărbătoare comunală din județ într-un adevărat spectacol de muzică și dansuri tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean. Organizată de Sfântul Pantelimon, pe 27 iulie, sărbătoarea comunei Cernătești ajunge anul acesta la cea de-a 124-a ediție, însă de trei ediții aceasta s-a schimbat radical. Înainte de 2012, sărbătoarea comunei însemna doar un bâlci unde comercianții veneau să își vândă produsele, fără spectacolele oferite de ansamblurile folclorice tradiționale sau de îndrăgiții soliști de muzică populară.

Loc de Joaca Cernatesti
fiecare sat al comunei are câte un loc de joacă

Nici copiii nu au fost uitați de primarul interimar al comunei. care le-a construit anul trecut nu mai puțin de 5 locuri de joacă moderne, ce rivalizează cu cele amenajate de Primăria Buzău în parcurile mari din oraș. Astfel, fiecare sat are acum câte un parc de joacă unde copiii din comună se pot juca pe tobogane, leagăne, balansoare sau pe plase de sfoară în timp ce părinții îi pot supraveghea de aproape, pe bănci amenajate î apropierea locurilor de distracție.

Biciclist pe drum comunal
toate drumurile au fost pietruite

Drumurile sătești au fost și ele o prioritate în acest mandat și au fost refăcute și pietruite, astfel că acum și cele mai joase mașini se pot aventura fără probleme pe ulițele din Cernătești.

Cea mai mare realizare este însă de departe podul de la Aldeni peste Slănic, care a fost finalizat în 2015 după o investiție de 800.000 de lei din care 300.000 au fost din bugetul propriu iar 500.000 alocați de Guvern. Podul nou construit are o lungime de 72 de metri și suportă inclusiv trafic greu de peste 7,5 tone. În locul noului edificiu ridicat anul trecut a fost o punte pietonală și un pod de tuburi care era luat la fiecare ploaie mai mare și atunci, pentru a ajunge acasă, localnicii aveau de ocolit 12 kilometri.

Camin Cultural Aldeni
Camin Cultural Aldeni

O altă realizare cu care se mândrește primarul din Cernătești este Căminul Cultural din Aldeni. După mai bine de 50 de ani, locul a fost renovat și extins, au fost făcute grupuri sanitare în interior dar și o bucătărie complet utilată, costurile, de circa 1, 8 miliarde de lei vechi, fiind suportate integral din bugetul local.

Primaria Cernatesti
sediul Primăriei renovat

A urmat apoi sediul Primăriei care funcționează într-un fost sediu de CAP și care nu arăta deloc că locația respectivă nu mai este folosită în scopul pentru care a fost proiectată inițial. Acum, cu acoperiș nou, cu renovarea interioară și exterioară, cu dotarea cu mobilier nou și cu o centrală termică performantă s-a reușit reducerea semnificativă a costurilor de funcționare.
Tot în mandatul actualului primar s-a reușit renovarea parterului școlii din satul Cernătești.

Unitatea de învățământ unde învață aproape 300 de copii intrase în reabilitare din anul 2009, însă vreme de 5 ani nu s-a făcut decât jumătate din ceea ce s-a reușit în doar câteva luni din anul 2015. Tot anul trecut a fost anul în care Primăria a primit un microbuz școlar care îi transportă pe copiii din Aldeni, Fulga și Manasia la școala din Cernătești. Transportul celor 55 de elevi este destul de anevoios dat fiind că microbuzul trebuie să facă zilnic câte 3 curse, însă administrația locală are deja promisiuni pentru un mijloc de transport cu o capacitate de 28 de locuri, ceea ce ar reduce considerabil timpul și costurile cu deplasarea elevilor la școală.

Canal de scurgere
Canale de scurgere decolmatate

Anul 2014 a fost unul destul de capricios și multe din gospodăriile din Cernătești au fost inundate de apele scurse de pe versați din pricina canalelor de scurgere colmatate. Pentru a nu se mai repeta situația, primarul Petrache Mîrzea a făcut scrisori peste scrisori la Guvern și într-un final i-a înduplecat pe guvernanți să aloce ANIF-lui sumele necesare pentru decolmatarea canalelor.

Petrica Marzea
Lucrările duse la bun sfârșit care au schimbat în bine viața locuitorilor din Cernătești îl determină pe Petrache Mîrzea să continue, într-un nou mandat, și cu alte proiecte de care localitatea are nevoie.

Rezervatia de Lilieci
Drumul spre rezervația de liliac a fost semnalizat

Astfel, un proiect pentru asfaltarea a 7 kilometri de drumuri comunale cu bani europeni este în fază avansată iar printre planurile de viitor se numără și construcția, cu bani europeni, a unei piețe agroalimentare unde localnicii să își poată valorifica produsele din gospodăria proprie.

lucrari Teren Sintetic
locul unde va lua naștere un teren sintetic cu nocturnă

Teren sintetic
Nu în ultimul rând, tinerii vor avea în câteva săptămâni un teren de sport multifuncțional dotat cu nocturnă unde vor putea juca fotbal, handbal sau tenis de câmp, iar pentru cei mai în vârstă se intenționează amenajarea unei popicării.
De asemenea, importantă este și extinderea sistemului de canalizare în satele Cernătești și Zărnești, care va fi făcută în perioada imediat următoare, dar și construirea unui nou pod asemănător celui de la Aldeni la Căldărușa, acolo unde singura cale de acces este tot un pod de tuburi aflat în pericol la fiecare debit mărit al Slănicului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.