Cezra PReda
Deputatul Cezar Preda a declarat că nu a semnat proiectul privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor, precizând că parlamentarii trebuie să beneficieze de aceleași sporuri ca orice cetățean al României fără a beneficia de pensii special.
Deputatul Cezar Preda care are 56 de ani și se află la al treilea mandat de parlamentar a precizat că nu a votat proiectul privind legile special pentru parlamentari
”Nu am semnat, parlamenatarii trebuie să beneficieze ca orice salariat al României de sporuri de vechime și tot ce trebuie ca atunci când se calculează pensia să beneficieze de contribuțiile normale ca orice cetățean al țării. Nu am făcut calculi, nu știu dacă ce fac ei e sumă mare sau mica, eu nu vreau nici o sumă. Eu vreau ca acești oameni care sunt în Parlamentul României să beneficieze de sporuri de vechime și alte sporuri, ca orice angajat, că e mult sau puțin, asta e, să aprecieze specialiștii, că eu nu mă pricep”, a declarat deputatul PNL Cezar Preda.
Marcel Ciolacu
Pe de altă parte, deputatul PSD Marcel Ciolacu, aflat la primul mandat, și care are 48 de ani a declarat că a semnat proiectul privind acordarea de pensii speciale parlamentarilor.
”Am semnat, dar asta nu înseamnă nimic personal pentru mine, pentru că nu sunt vizat de această lege. Nu cred totuși că parlamentarii au nevoie de o lege specială. Cred că va fi o decizie politică”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marian GHIVECIU
Și deputatul PSD Marian Ghiveciu, aflat la al doilea mandat și care are 46 de ani, a semnat proiectul privind legile special acordate parlamentarilor.
”Da, am semnat, deși am 46 de ani, nu e cazul meu. Sunt însă colegi deputați de vreo două, trei mandate care au o pensie de circa 2000 de lei, cum e domnul deputat Munteanu, aflat la al patrulea mandat, membru în Comisia de Agricultură și care are o pensie de 1700 de lei. Aceste persoane dacă ar lucra în privat, cum e cazul domnului Daea, la fermele agricole din România, ar lua un salariu mult mai mare. Consider chiar dacă nu sunt la vârsta pensionării că ar trebui să ia o pensie cum s-a uat întotdeauna, până au fost terminate de Guvernul Boc. Au semnat mulți acest proiect dar Intervin liderii partidului , aceste intervenții mi se par interventii populiste, nu cred că e o problemă să fie date aceste pensii. Parlamentul trebuie să dea randament pentru binele populației, nu cred că e o problemă această pensie, pot fi date cum au fost date și la aviatori și la alte categorii socio-profesionale”, a declarat deputatul PSD Marian Ghiveciu.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă joi la Camera Deputaţilor şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Conducerea PNL a decis, miercuri, că proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari nu are girul politic al PNL, a declarat co-preşedintele Alina Gorghiu, arătând că, în măsura în care vor fi semnatari liberali, se va discuta în grup şi aceştia vor ţine cont de decizia partidului.

Iniţiativa este semnată de către deputaţii PNL Calimente Mihăiţă, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Dobrinescu Traian, Gireadă Dumitru-Verginel, Grecea Maria, Gudu Vasile, Horga Vasile, Iane Daniel, Laza-Matiuţa Liviu, Oros Nechita-Adrian, Pardău Dumitru, Sămărtinean Cornel-Mircea, Scarlat George, Urcan Ionaş-Florin, Varga Vasile, Zlati Radu şi senatorii liberali Grapă Sebastian, Grigoraş Viorel, Iliescu Lucian.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, joi, că liberalii nu susţin pensiile speciale pentru parlamentari şi că partidul va face efortul de a-şi convinge proprii parlamentari care au semnat această iniţiativă, adăugând că speră să nu fie puşi în situaţia unor sancţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.