Buzăul nu este doar destinația preferată a turiștilor ci, de ceva vreme, el atrage ca un magnet și procurorii DNA care au ajuns să decapiteze practic județul în mai puțin de jumătate de an.
Marian GHIVECIU
Primul nume greu intrat in vizorul DNA a fost cel al deputatului Marian Ghiveciu cu ale sale afaceri dubioase cu teren pentru care DNA l-a trimis în judecată în anul 2011 dar nici astăzi procesul nu a trecut de instanța de fond. Problemele au apărut după ce primul dosar a fost retrimis de instanță procurorilor pentru refacere, concomitent cu ridicarea sechestrului de pe averea deputatului. Ulterior, procesul a fost reluat și finalizat în urmă cu câteva zile, urmând ca la termenul din sfârșitul lunii aprilie instanța să rămână în pronunțare. Chiar și așa problemele pentru deputatul Ghiveciu au apărut recent după rezoluțiile adoptate la statutul PSD  care nu îi mai permit să ocupe funcții în partid, astfel năruindu-se visul lui GHiveciu de a ajunge să conducă  PSD Buzău.
Victor MOCANU
Un alt nume de „greu” buzoian este cel al fostului președinte de Consiliul Județean, Victor Mocanu, în mandatul căruia s-a reușit ridicarea unei maternități fantomă pentru care s-au cheltuit aproximativ 16 milioane de euro și care nu funcționează nici azi, deși a fost inaugurată în scop electoral în vara anului 2012.
Au urmat apoi, la ceva distanță, două trimiteri în judecată pe numele primarului municipiului Constantin Boșcodeală. Prima cea în care alesul  era acuzat de abuz în serviciu în formă continuată a fost practic rezolvat de instanța de fond care i-a administrat lui Boșcodeală o pedeapsă de 5 ani cu executare, procesul aflându-se în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Brașov. Cel de-al doilea dosar în care este judecat Boșcodeală, „Orizont 1” este oarecum la început pe rolul Tribunalului Dâmbovița dar suficient cât să-i dea fiori reci primarului de Buzău, mai ales după ce a primit o condamnare la care nu se aștepta. De altfel, cele două dosare nu sunt singurele reținute în sarcina edilului buzoian, el mai având în lucru la DNA încă două dosare pentru care nu a fost trimis în judecată, dar pentru care anchetatorii au instituit sechestru pe avere.
Gheorghe COMAN PC
Un alt ales buzoian certat cu legea este Gheorghe Coman. Supranumit „deputatul auto”, Coman a reușit să iasă repede din viața publică nu înainte de a-și arăta adevărata față și pregătire de excepție la televiziuni și în viața politică. Coman a fost arestat în decembrie 2013 la un an de când a fost ales deputat, fiind prins în flagrant luând mită 30 de milioane de lei vechi și o sticlă de whisky. Coman a fost repede judecat și condamnat la un an de închisoare, ispășindu-și deja pedeapsa.
paul Beganu
Spre finele anului 2014, procurorii DNA l-au săltat pe fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, cel care se află și astăzi în arest preventiv pentru o retrocedare cu cântec de peste 5.000 de hectare de pădure la Gura Teghii. Beganu acuzat că ar fi primit 1 milion de euro pentru a înlesni retrocedarea către afaceristul Gheorghe Ceteraș a fot trimis în judecată joi  alături de alte 11 persoane.
Bigiu DNA-5
Tot pe final de an 2014, președintele ales al Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, a fost prins în flagrant luând mită chiar în ziua de Moș Nicolae. Bîgiu a fost arestat preventiv și trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată la Tribunalul Călărași, nu înainte de a le spune procurorilor despre implicarea altor nume grele în fapte de corupție.
George Scutaru
Astfel, după Bîgiu un prim cap căzut a fost cel al fostului ministru de Interne, Cristian David dar și cel al fostului deputat buzoian George Scutaru, aflat pe cai mari și ajuns în funcția de consilier prezidențial. Scutaru  a fost nevoit să renunțe la tot, fiind cercetat acum, sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mită.
Maria Buleandra-2
Ultima și cea mai recentă pe lista DNA este Maria Buleandră, prefect de Buzău, care a demisionat, joi seară, după ce a aflat că a fost trimisă în judecată de procurorii DNA în dosarul Beganu. Fără a fi suspectată de fapte foarte grave, fapt pentru care a și fost trimisă în judecată în stare de libertate, Buleandră a ales să își dea demisia, fiind convinsă de nevinovăția sa dar și pentru că din postura de funcționar public ar fi fost oricum suspendată de drept la trimiterea în judecată.
Maria Buleandră, fost șef Serviciu de Control al Legalității din Prefectura Buzău, promovată la începutul anului 2014 în funcția de prefect a fost denunțată de Ștefan Feraru, jurist al Prefecturii și subaltern al acesteia că l-ar fi instigat să comită faptele de care este acuzat, respectiv să nu atace în nici un fel hotărârea prin care afaceristul Ceteraș era pus în posesie cu peste 5.000 de hectare de pădure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.