Campania de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 a început luni dimineață și la Buzău, șeful Secției de Boli Infecțioase Buzău, medicul Bogdan Cristian Micu, cel care a tratat mii de buzoieni de la debutul pandemiei reușind să nu se infecteze, fiind primul cadru medical vaccinat la Buzău.

Bogdan Micu a ajuns la centrul amenajat la Spitalul Județean Buzău, luni dimineață, unde a completat formularele cerute, a fost evaluat medical și i-a fost injectată o doză din vaccinul produs de Pfizer și BioTech.

„Din martie aștept acest moment al vaccinării . Bănuiesc că și majoritatea colegilor mei la fel, îl așteaptă demult. Vaccinarea reprezintă împreună cu celelalte scheme terapeutice, probabil rezolvarea acestei pandemii și ce m-a determinat să mă vaccinez este severitatea cazurilor pe care le-am văzut în Secția de Boli Infecțioase, atât la persoanele cu comorbidități și în vârstă , cât și la cei fără comorbidități, persoane tinere.  Au fost multe cazuri severe la persoane tinere . Fiecare caz ne afectează, dar cele la persoanele tinere, la care nu te așteptai, boala se poate transforma dintr-o formă ușoară într-o formă severă și ne afectează mult mai mult. Recomandarea fermă este pentru vaccinare, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru populația generală pentru că aceasta este varianta cea mai bună și probabil rezolvarea acestei probleme globale care o reprezintă infecția cu SARS-CoV-2. Nu am trecut prin boală. De-asta am așteptat momentul vaccinării și precauțiile au fost mai mult decât excesive”, a spus medicul Bogdan Micu care a așteptat vreme de 15 minute după vaccinare pentru a vadea dacă are vreo reacție la serul administrat.

Următorul medic vaccinat la Buzău a fost nefrologul Iulian Coliof, primul medic din cadrul SJU Buzău care a fost diagnosticat cu Covid-19 în luna mai a anului trecut. Coliof a urmat aceiași pași și a declarat la final că vaccinul nu a durut deloc și că are încredere deplină în vaccinul dezvoltat de Pfizer, tehnologia producerii acestuia fiind una cunoscută.

„Nu m-a durut deloc. Sunt bine. Este singura cale de a ieși din situația în care am intrat de un an de zile, să ieșim din izolare, din distanțarea socială și să intrăm în normalitate. Să putem trata toți pacienții. Am făcut boala. Am avut o formă ușoară spre medie. Nu am avut dispnee sau probleme de respirație. M-am întors imediat la serviciu. Nu am avut oboseală după boală. Toată această perioadă până la vaccinare a fost foarte grea pentru că sunt foarte puține cadre medicale, mai ales medici la Buzău. Ne-a fost foarte greu. Eu fiind singur, a fost nevoie să fie adus un medic din afară să-mi țină locul in perioada în care am fost bolnav. În continuare sunt singur. Sper să vină ajutoare. Dacă se va debloca situația, vor veni și ajutoare pentru că tinerii sunt speriați tocmai de riscul de infectare. Eu am multă încredere în mentorii mei, în domnul doctor Micu care mi-a fost alături în perioada în care am fost infectat și m-a încurajat, mi-a dat recomandări și în tehnologia care s-a folosit pentru acest vaccin. Tehnologia era deja folosită pe altă direcție și a fost schimbată imediat ținta vaccinării. Era folosită în domeniul Oncologic. Rapiditatea cu care s-a găsit soluția este pentru că se știa deja tehnologia, doar s-a schimbat tiparul”, a spus medicul Iulian Coliof.

La centrul de vaccinare amenajat la Spitalul Județean Buzău s-au înscris 341 de cadre medicale iar zilnic se pot vaccina 50 de persoane. Pe lângă centrul de vaccinare de la Spitalul Județean mai sunt amenajate centre de vaccinare la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, la Spitalul Nehoiu, la Spitalul din comuna Smeeni, Spitalul Săpoca.

Prezent la demararea campaniei de vaccinare  managerul SJU Buzău, Leonard Damian, a declarat că este un moment istoric și că este convins că 70-80 la sută din cadre medicale ale celei mai mari unități sanitare din Buzău se vor vaccina. Inițial la Buzău au declarat că se vor vaccina peste 500 de cadre medicale ale SJU Buzău însă între timp parte din ei au contactat boala și fie este prea devreme pentru a se vaccina fie așteaptă să vadă care sunt primele reacții ale colegilor care se vaccinează în primele zile.

„Este o zi istorică pentru județ. S-a întâmplat acest eveniment extraordinar. A ajuns acest vaccin miraculos care sper să scoată lumea din impas și să putem să ne reluam viața de zi cu zi. La SJU Buzău sunt înscriși 341 de cadre medicale urmând ca tot personalul medical care își dă acordul să fie vaccinat. În total avem 1180 de cadre medicale plus până la 1400 personal auxiliar și de suport. Am sfătuit pe toată lumea să se vaccineze pentru că din punctul nostru de vedere este un lucru bun. Centrul va funcționa 6 zile pe săptămână de la ora 8.00 la ora 20.00, în două ture câte 15 minute pentru fiecare pacient deci aproximativ 50 de pacienți zilnic, Cred că vom ajunge la aproximativ 70-80 la sută din personal ”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău Claudiu Damian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.