gheorghe_culicovschi

Avocații din Buzău sunt în doliu după trecerea în neființă a unui renumit coleg de-al lor, avocatul Gheorghe Culicovschi. Fost decan al Baroului Buzău în perioada 1984-1989, Culicovschi avea 81 de ani. Basarabean, născut la 30 aprilie 1933, într-o familie de intelectuali, s-a refugiat în România, în anii 40. A absolvit Facultatea de Științe Juridice București iar după terminarea studiilor a lucrat o perioada ca jurist, procuror în Ploiești, unde a fost promovat ca procuror sef al Procuraturii regionale, iar din 5 aprilie 1973 a fost înscris în corpul avocaților din Vălenii de Munte, pentru ca din 1 ianuarie 1979 să se transfere la B.C.A.J. Buzău, de unde s-a pensionat.S-a făcut repede remarcat prin arta oratoriei, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai buni avocați ai Buzăului.

Iar aceasta nu a fost nici pe departe singura sa calitate. Culicovschi s-a făcut remarcat, în afara carierei de avocat, și prin scrierea a numeroase epigrame cu tâlc și mesaj, uneori ilar, alteori tăios. A tradus nenumărate lucrări din sau în limba franceză, a scris eseistică, proză, poezie, aforisme, replici, epigrame iar talentul său a fost răsplătit cu numeroase premii. În anul 2007, Uniunea Barourilor din România l-a inclus printre membrii săi de onoare.

”A încetat din viaţă DL. CULICOVSCHI GHEORGHE, un mare avocat al Baroului Buzău, un OM deosebit care a fost mereu alături de colegii săi. Suntem alături de familia îndoliată.
Sincere condoleanţe”, transmite CONSILIUL BAROULUI BUZĂU prin decanul Mihail Adrian Tudorancea. Avocatul Culicovschi urmează să fie condus joi pe ultimul drum.
Iată câteva dintre epigramele sale:

Autopreţuire

Doamnă, soţul dumitale,
Pare-se e bun de gură,
Face chiar avocatură
Însă nu face… parale!
(Ca şi I. L. Caragiale!)

Unui prezident

E-atâta de convins că el
E, dintre oameni, cel mai cel,
C-ajunse singur, singurel,
Cu toţi ceilalţi, în plin răzbel.

Unui magistrat insinuant

Că ţi-e ochiul bandajat
Nu da vina pe-avocat.
De te blestemam şi noi
Sufereai de… amândoi.

Mituire

Aici zace, sub dosare,
Avocatul cela care
A pierdut la joc, aseară,
Până şi pe… stagiară!

Dilemă

Mi-aş dori-o de mireasă
Dar mă tem rău să nu iasă:
Eu, în loc să îi fiu mire,
Să intru la… hărţuire.

Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.