Anul ce tocmai s-a încheiat nu a fost deloc unul ușor pentru angajații din cadrul Dircției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Problemele financiare au dus la pierderea a 20% din angajați dar și a unui număr însemnat de asistenți maternali. Dacă în anul 2010 la nivelul instituției exista un număr de 233 de asistenți maternali, la finele lui 2011 mai rămăseseră doar 224, iar asta în condițiile în care cheltuielile cu 20 dintre aceștia au fost preluate de o fundație care a venit în ajutorul D.G.A.S.P.C. Buzău.
De asemenea, specialiștii din cadrul D.G.A.S.P.C. au explicat astăzi că un nou fenomen se remarcă la nivelul familiilor cu dificultăți sociale. Copiii proveniți din rândul familiilor nevoiașe  încep să prezinte tulburări de comportament, plecând de acasă sau chiar devenind violenți, iar aceasta se întâmplă din ce în ce mai des în ultimii doi ani. Un alt fenomen îngrijorător a devenit în ultimul an  abandonul copiilor în spitale, practică ce era întâlnită, în special, în anii ’90. În 2011,  nu mai puțin de 54 de copii au fost abandonați în maternitate sau în secțiile de pediatrie ale spitalelor buzoiene unde au fost internați, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului trebuind  să-i instituționalizeze pe acești micuți.
De asemenea, un număr de 32 de tinere, majoritatea având vârste între 14 și 15 ani, au devenit mame anul trecut.  Și dacă anii trecuți fenomenul apărea exclusiv în comunitățile de romi punând problema pe seama unor tradiții, anul trecut, tinerele mame au provenit și din afara acestei etnii. Din 32 de cazuri de tinere mămici, 22 au fost de etnie romă și  9 au fost din zona municipiului Râmnicu Sărat. Din fericire, nici una din tinerele mame nu și-a abandonat pruncul și doar în două cazuri a fost instituită măsura internării în centrul maternal, atât a mamei cât și a nou- născutului dar pe o perioadă limitată de timp. Ulterior, și în cele două cazuri, familiile și-au asumat responsabilitatea creșterii copiilor, astfel că toate adolescentele cu copii au rămas în familii.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.