Rujeola și rubeola, cunoscute ca boli ale copilăriei, au dat iama în elevii din liceele buzoiene. 24 de elevi de liceu din Colegiile Hasdeu, Eminescu şi Economic, liceele CFR şi Marghiloman dar şi în şcoli din Buzău, Berca şi Lopătari au fost diagnosticaţi în ultimele zile cu cele două afecţiuni. Chiar dacă cele două boli nu sunt specifice adolescenților, medicii au o explicație pentru apariția acestui fenomen.
„Este posibil ca aceste boli să apară pentru că vaccinările antirubeolice au fost făcute cu diverse tipuri de vaccinuri anterioare iar acești tineri nu au prins vaccinarea actuală împotriva rujeolei, oreionului și a rubeolei. Ei fiind mai mari, acest tip de vaccin a apărut mai târziu și nu l-au mai primit”, a explicat directorul  Direcției de Sănătate Publică, Venera Acsinte.
Având în vedere colectivitățile mari în care au apărut cele 24 de cazuri de rujeolă și rubeolă nu este exclusă chiar apariția unui focar.  Drept urmare, responsabilii din Sănătate au transmis școlilor și liceelor un set de măsuri ce trebuie luate pentru limitarea transmiterii bolilor.
„ Sunt  boli infecto-contagioase cu grad de contagiozitate mare, calea de transmitere este cea aeriană și, ca urmare, am trimis o adresă Inspectoratului Școlar care să facă apel la conducerile tuturor școlilor cu privire la măsurile ce trebuie luate. Este, în primul rând, necesară aerisirea sălilor de clasă între cele două schimburi dar și în pauzele mari, pentru că transmiterea se realizează exclusiv pe calea aerului”, a precizat directorul DSP Buzău, Venera Acsinte.
Inspectoratul Școlar a luat act de informarea transmisă de Direcția de Sănătate Publică și promite că va urmări îndeaproape dacă măsurile recomandate de specialiști vor fi respectate.
„Am fost informată că există niște focare de rujeolă la școlile din Buzău și am înțeles că deja conducerile de acolo au luat măsurile recomandate de DSP. Dacă primesc clar care și cum sunt școlile respective, mâine la ședința cu directorii vom discuta și această problemă”, a precizat inspectorul școlar general, Florina Stoian.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.