Spitalul Județean Buzău se confruntă cu o criză fără precedent după ce Unitatea de Primiri Urgenţe a rămas cu un singur medic specialist în medicină de urgenţă. Marian Mocanu, cel de-al doilea urgentist care era în spital, a decis să meargă să lucreze la un spital din Capitală, plecarea sa lăsând cea mai mare unitate spitalicească din Buzău pe mâinile unui singur om.
Conform managerului unității sanitare, Claudiu Damian, la UPU lucrează în prezent un singur medic specialist cu normă întreagă, în persoana lui Adrian Zoican. În afara acestuia mai lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe medici de familie cu competențe în medicină de urgență care asigură câte o jumătate de normă.

Adrian ZOICAN
Adrian ZOICAN

”Mai avem un singur medic urgentist, ajutat de patru doctori de familie în contract cu spitalul, care fac gărzi, dar sunt şi situaţii în care gărzile nu sunt acoperite. În aceste situații am solicitat medicilor de pe secții care au gărzi în ziua respectivă să coboare fiecare la UPU o perioadă de timp și să dea o mână de ajutor astfel încât să se poată face triajul”, a declarat pentru Observatorul Buzoian, Claudiu Damian, managerul unității sanitare.
Conform acestuia, necesarul de medici la Unitatea de Primiri Urgențe unde se prezintă zilnic 180-200 de persoane ar fi de 15, în prezent fiind doar 8 medici din care unul singur cu specializare în medicina de urgență.
Potrivit lui Damian, deficitul de medici urgentiști este o problemă în întreaga țară, dat fiind că majoritatea medicilor de medicină de urgență aleg să profeseze în cadrul centrelor universitare iar specializarea respectivă nu mai este atractivă pentru tinerii absolvenți.
O speranță pentru buzoieni ar putea veni de dincolo de Prut, de unde conducerea Spitalului Județean intenționează să aducă medici.
”Am organizat concurs pentru ocuparea locurilor în februarie când nu s-a înscris nimeni însă o să reluăm concursurile. Am fost şi în Moldova în încercarea de a găsi o soluție să atragem medicii de acolo. Există o problemă pentru că nu știm cum să le echivalăm studiile dat fiind că ei nu au ca si specializare medicina de urgență decât pentru serviciul de ambulanță. Acum aştept un răspuns să văd dacă sunt doritori și apoi voi merge la minister să vadă dacă se va putea face o echivalare”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Buzău, Claudiu Damian.
Dacă se va identifica o portiță prin care medicii din Republica Moldova să poată fi angajați ca medici urgentiști, atunci deficitul de personal ar putea fi înlăturat, dat fiind că salariile medicilor moldoveni nu depășesc 100 de euro iar la Buzău ar primi de până la 5-6 ori mai mult. La acești bani se  adaugă și alții. Consiliul Județean oferă medicilor care vin să lucreze la Buzău câte 1.000 de lei lunar pentru plata chiriei şi utilităţilor iar spitalul le acordă o primă de instalare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.