Sinod Metropolitan cu Adunarea Eparhiala

Întâlnirea consultativă dintre Sinodului Mitropolitan al Munteniei şi Dobrogei şi Adunării Eparhiale a Buzăului şi Vrancei a decis după ședința de marți prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel menținerea celor doi candidați înscriși în lupta pentru scaunul de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei.
Astfel, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului şi Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal propuși ieri de Sinodul Metropolitan au fost acceptați de membrii Adunării Eparhiale a Buzăului și Vrancei și vor merge, mai departe în alegerile programate la finele lunii februarie în Sfântul Sinod. Este foarte probabil ca cei doi înalți ierarhi să fie singurii candidați pentru accederea în funcția de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. Sfântul Sinod mai are dreptul, conform statului BOR la desemnarea unui al treilea candidat în situația în care consideră nepotrivită candidatura unuia dintre cele două nume înscrise în luptă.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus în deschiderea ședinței comune a Sinodului Metropolitan și a Adunării Eparhiale a Buzăului și Vrancei că noul Arhipăstor va trebui să păstreze zestrea lăsată de Epifanie Norocel și dacă este posibil chiar să o sporească.
„Noul Arhipăstor al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei trebuie să păstreze moştenirea primită şi dacă e posibil să o completeze. Trebuie să păstreze, nu să diminueze patrimoniul material, cultural şi spiritual al Eparhiei. În al doilea rând însă trebuie arătat că în situaţia economică financiară a României de astăzi însăşi menţinerea tuturor instituţiilor create şi organizate este o sarcină nu prea uşoară, deoarece sunt instituţii şi programe începute, mai ales programe sociale care trebuie continuate. Biserica având o lucrare cu valoare de simbol trebuie să aducă speranţă prin lucrările sale. Nu are voie să lucreze în aşa fel încât să se constate eşecul. Deci, odată un lucru început, cum ar fi îngrijirea bolnavilor, ajutorarea săracilor şi multe alte activităţi care au adus speranţă şi bucurie, ele trebuie continuate. Nu se pot întrerupe în mod arbitrar sau prin simplul fapt că nu mai avem mijloace de susţinere, ci trebuie căutate noi mijloace de susţinere pentru activităţile începute. De asemenea, noul Arhipăstor trebuie să dezvolte o activitate culturală mai intensă, o activitate teologică şi spirituală care să pună în valoare aspectele principale ale credinţei ortodoxe, valorile perene ale Ortodoxiei, dar şi ale spiritualităţii româneşti”, a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.