Ploile şi vântul din ultima perioadă strică socotelile fermierilor.  În Buzău, precipitaţiile din ultimele zile dar mai ales vântul puternic le-a cam umbrit bucuria producătorilor agricoli care aveau toate datele că recoltele vor fi bogate. Până acum, cele mai mari probleme le au cultivatorii de rapiță. Planta care trebuie ridicată de pe câmp, chiar în aceste zile, nu poate fi recoltată din cauza ploilor care nu se mai termină. Chiar dacă agricultorii au utilajele pregătite, nu se poate da start la recoltatul rapiței din cauza apei și noroiului de pe terenuri. Specialiştii spun că alte câteva zile cu ploi pot provoca un dezastru în culturile de rapiţă.

” Vântul și vijeliile, pe alocuri, pun probleme căderii și strângerii paielor de grâu și inclusiv a rapiței, care este o plantă destul de sensibilă la vânt în special în momentul maturării boabelor. În Buzău nu s-au semnalat căderi de precipitații sub formă  de grindină foarte însemnate. Au fost foarte puține în zona Gherăseni, C.A. Rosetti dar grindina a fost de mărimea unui bob de mazare și nu cu intensificări în așa fel încât să scuture boabele de rapiță”, spune inginerul agronom, Cosmin Florea, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Buzău

Şi recoltele de grâu ar putea fi afectate de vremea capricioasă din aceste zile. Specialiştii spun că vântul puternic poate duce la aplecarea lanurilor şi la scuturarea boabelor de grâu, deci la înjumătățirea recoltei.  Și tot vremea capricioasă, cu umiditate ridicată, duce la apariția dăunătorilor, probleme apărând deja în culturile ale căror proprietari nu au acționat, la timp, cu substanțe care să ține bolile departe de plantele cultivate

” Câteva zile de ploi pot pune probleme serioase cultivatorilor de rapiță, în sensul că, deja echipamentele sunt pregătite să intre în lan dar nu o pot face din cauza umidității și a ploilor. S-a mai observat că păstăile de rapiță încep să se brunifice și, în final, se observă scuturarea boabelor prin apariția putregaiului, mai ales la cei care nu au făcut tratamentele specifice”, a adăugat inginerul agronom, Cosmin Florea.

Dincolo de aceste probleme, specialiștii în agricultură apreciază că, în acest moment, există totuși premisele unui an agricol mai bun ca ultimul. Numai vremea să fie îngăduitoare, spun agricultorii care în ultimii ani nu prea au avut parte de profit în urma activității pe care o desfășoară.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.