Aleșii județeni au aprobat, joi, demararea proiectului de modernizare a rețelei de apă și canalizare din întreg județul

0
292

Aleșii județeni au aprobat, joi, proiectele prin care Compania de Apă se angajează să implementeze un amplu program derulat cu bani europeni prin care vor fi făcute investiții de aproape 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă și canalizare din orașul Buzău și din mai multe localități din județ.

„Există și cote de cofinanțare de 2% din valoare investițiilor care se fac în fiecare UAT și chiar și CJ va participa cu o cotă destul de mare aproape 630 de mii de euro bani care vor fi prinși în bugetele anuale până în anul 2025. Odată cu aceste modernizări vor avea loc bineințeles și anumite majorări de prețuri. Ca și până acum, deși am avut de-a lungul vremurilor destule acuzații cum aș avea eu parti-pris cu cineva și nu vreau să scad prețul la apă, nu este așa. Așa este cutuma și așa sunt regulile. Ca să putem lua acești bani trebuie ca programul să fie sustenabil și astfel ceea ce vinde Compania de Apă cetățenilor trebuie să se dea la un anumit preț. Sunt calcule făcute de experți, de ministerul de resort și de comisia europeană. Există, și este normal, o oarecere nemulțumire la cetățeni pentru că apa trebuie să fie de calitate iar celelalte servicii de canalizare să îndeplinească toate standardele. Cred că trebuie mai multă transparență și să nu dăm declarații la cald. Dacă noi nu dădeam această hotărâre și nici UAT-urile care vor avea lucrări pe raza lor această finanțare se pierdea. Eu sper ca domnul primar al municipiuului și conducerea Companiei de Apă să găsească soluțiile pentru ca prețul apei să rămână constant sau poate chiar să scadă. Noi ca și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară nu putem intra în managementul Companiei de Apă”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Odată cu investițiile făcute vor veni și inevitabilele creșteri de preț la serviciile de alimentare cu apă potabilă și canalizare. Situația este similară ca cea din anii trecuți când conducerea Companiei de Apă Buzău era asigurată de Ionel Tescaru iar acesta repeta într-una  că măririle de prețuri au fost stabilite odată cu semnarea proiectelor pe bani europeni pe care distribuitorul de apă la implementase.

Conmsilierii PNL au declarat prin Nicolae Mărăcine că vor vota cele două proiecte de hotărâri pentru accesare a proiectului european dar nu vor fi de acord cu măririle de preșuri stabilite.

„Nu am avut timp prea mult să studiem acest studiu de fezabilitate iar reprezentanții CAB nu prea ne-au lămurit în legătură cu soluțiile adoptate. Eu ca specialist nu știu dacă s-au stabilit cele mai bune soluții pentru calitatea apei în primul rând. Din această cauză am aprobat cu rezerve aceste proiecte. Sunt mai multe probleme dar se mai pot remedia pe parcurs. De asemenea avem multe chestii punctuale. Avem sisteme de alimentare cu apă gravitațâionale și ar trebui făcut un tarif diferențiat. Apoi crețșterile sunt5 destul de înșelătoare pentru că nu se raportează la același preț de refeință și practic creșterea cu 30% va fi mai mare”, a declarat consilierul liberal  Nicolae Mărăcine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.