Laurentiu GAVRILA

Ancheta demarată la Spitalul Județean Buzău în urma scandalului iscat de imobilizarea unor pacienți în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău se va lăsa cu sancțiuni dacă se va constata că au fost încălcate protocoalele medicale ce trebuie urmate în astfel de situații. Declarația a fost făcută de secretarul general al județului, Laurențiu Gavrilă cel care este și președintele Consiliului de Administrație al Spitalului.
„Președintele Consiliului Județean a decis înființarea unei comisii de anchetă și ne-am deplasat la spital pentru a strânge în zilele ce urmează toate datele urmând ca în cel mai scurt timp să prezentăm un punct de vedere. Impactul emoțional este marepentru că toti suntem părinți și știm ce înseamnă un copil. Personal nu aș agrea o astfel de metodă de supraveghere a unui copil dar urmează să verificăm și protocoalele și să vedem dacă este indicată o astfel de metodă sau nu. În funcție de concluzii și dacă cercetarea va arăta că în cauză există abateri vom lua toate măsurile necesare pentru intrarea în normal”, a afirmat secretarul județului, Laurențiu Gavrilă.
Marius ANASTASIU
De cealaltă parte, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, medicul Marius Anastasiu spune că situația prezentată se încadrează în protocoalele medicale ce se impun în cazul unor anumiți pacienți cu afecțiuni neuropsihice majore.
„Referitor la aceasta nefericita situație, este regretabilă și în realitate este vorba despre situația unor copii care nu au capacitatea de autocontrol, nu au discernământ și nu conștientizeză riscul de autoaccidentare și pentru aceasta există protocoale clare care prevăd acest lucru. E adevărat că la anumite unități spitalicești cu anumite standarde se folosesc niște manșete standardizate iar la noi s-a improvizat dintr-o fașă un mijloc artizanal de contenție. De aici și până la a crea percepția unor orori ce se săvârșesc într-un spital județean este cale lungă. M-aș fi bucurat sa prezentați situația integral, să vedeți de ce acești copii au ajuns să fie imobilizați. O asemenea manieră este regretabilă și ne poziționează într-o lipsă totală de profesionalism. De asemenea, nu este mai puțin adevărat că dincolo de această realitate există și o realitate faptică a unui număr de personal insuficient care ar fi putut, poate, printr-o încadrare la limita maximală a normativului să suplinească acest deficit de supraveghere și probabil că nu am fi ajuns în aceasta postură în care să avem percepția că niște copii sunt traumatizați prin niște măsuri brutale”, apreciat medicul Marius Anastasiu, directorul Spitalului Județean de Urgență Buzău.
Conform directorului medical al Spitalului Județean de Urgență Buzău, medicul Victor Ioniță, încadrarea pe normativul complet ar presupune încă 7 asistente și 4 infirmiere doar pe secția de padiatrie a celei mai mari unități spitalicești din județ.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.