Liniște în județul Buzău în primele ore după deschiderea celor 423 de secții de votare câte au fost amenajate pentru buna desfășurare a referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
Până la ora 11.30, doar câteva incidente fuseseră semnalate celor responsabili de buna desfășurare a acțiunii electorale.
Astfel, conform purtătorului de cuvânt al IPJ Buzău, Florina Crucianu, în intervalul orar 07.00 – 11.30, echipele special constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au intervenit pentru a efectua verificări cu privire la 9 incidente semnalate în legătură cu desfăşurarea referendumului naţional. Toate incidentele au fost sesizate prin S.N.U.A.U. „112”, 3 dintre acestea fiind din mediul urban şi 6 din mediul rural.
Cele mai multe sesizări au făcut referire la continuarea campaniei pentru referendum, transportarea unor cetăţeni către secţiile de votare ori au provenit de la persoane care au reclamat că nu li se permite înscrierea pe liste suplimentare.
Poliţiştii efectuează verificări pentru clarificarea tuturor situaţiilor semnalate, cu privire la două dintre sesizări, una din localitatea Vernești, stabilindu-se că nu se confirmă. De asemenea, efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău continuă activităţile pentru prevenirea şi descurajarea „turismului electoral” fiind instituite microfiltre în care sunt oprite şi verificate autovehiculele suspectate că efectuează curse de transport persoane în acest scop.
În județul Buzău, un număr de 4275 de buzoieni au solicitat la Biroul Electoral Județean urna specială. Potrivit președintelui BEJ Buzău, judecător Maria Șercăianu, până duminică dimineață fuseseră depuse 4275 de solicitări de urnă specială, dintre care aproae 800 venind de la bolnavi spitalizați. Cele mai multe solicitări au venit de la bolnavi internați la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Săpoca, 331, în timp ce de la Spitalul Județean Buzău au venit 165 de solicitări iar 150 de la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat.
Conform sursei citate un număr mare de solicitări pentru urna specială a fost primit din localităţile Căneşti, Măgura şi Pogoanele.
Urna specială a fost solicitată și de 20 dintre cele 22 de persoane reținute în arest la Inspectoratul Județean de Poliție Buzău. Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Buzău, comisar șef Florina Crucianu, 20 dintre cei 22 de reținuți și-au exprimat dreptul de a vota la referendum. Potrivit sursei citate, votul s-a desfășurat fără incidente.
În judeţul Buzău sunt 404 147 persoane cu drept de vot iar pe raza judeţului au fost organizate 423 secţii de votare, cu una mai mult față de câte au fost la alegerile locale din 10 iunie. Singura secție de votare amenajată în plus la referendum este în localitatea buzoiană Mierea, acolo unde la alegerile locale oamenii au fost nevoiți să parcurgă mai mulți kilometri până într-o localitate vecină pentru a-și exprima dreptul constituțional.
În județul Buzău, pentru organizarea referendumului a fost cheltuită suma de 1 milion de lei, mare parte pentru indemnizațiile membrilor secțiilor de votare. Pentru buna desfășurare a referendumului în județul menționat sunt mobilizate pentru 800 de cadre ale Ministerului Administrației și Internelor.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.