„Nu este o chestiune de ambiție să te duci să te bați cu un primar care spune că totul este excelent”, spune Cezar Preda despre eventuala confruntare cu deja eternul candidat la Primăria Buzău, Constantin Boşcodeală. Bine, se înţelege că şeful organizaţiei democrat-liberale buzoiene nu se ambiţionează să fie singur în preliminariile desemnării candidatului PDL, pentru cel mai scump fotoliu din Palatul Comunal. Democraţia vieţii de partid obligă, nu? Ce se înţelege mai puţin în media electoratului e aparenta lipsă de nerv politic a lui Cezar Preda în faţa autosuficienţei şi – din ce în ce mai des afişată, în ultima vreme – aroganţei lui Constantin Boşcodeală. Cezar Preda nu dă satisfacţie, cum ar veni, celor frustraţi de plăcerea de a aplauda chelfăneala din ringul politicii locale. Dar, na! asta-i chestiune de diplomaţie, ceva ce „nu se face”, vorba lui Trahanache.

 

Dacă e să cităm din alţi clasici, care apreciază şansele lui Piţurcă de a bate Franţa la ea acasă, am spune că edilul Boşcodeală nu este chiar o echipă greu de învins. Dimpotrivă, poate fi victima propriilor arme. Iar Cezar Preda numeşte, şuierând pe sub mustaţă, una dintre armele oponentului pe care aproape că l-ar fi îngenuncheat la ultimele alegeri locale, dacă nu-i sărea Simileasca în ajutor. Citiţi articolele din observatorulbuzoian.ro dând „search” pe „Constantin Boşcodeală” şi ascultaţi fişierele audio ataşate unora dintre acestea. Veţi remarca cel puţin un tic verbal al primarului de Buzău, mai ales formularea „după cum ştiţi”, cu care primarul îi întâmpină pe jurnalişti. Notorietatea de care se bucură actualului şef PSD Buzău pare să-i fi parazitat discursurile, iar limbajul, „după cum ştim”, e, mai mult decât o unealtă, reflectarea imaginii celui care se comunică prin el.

 

Din aceeaşi perspectivă, Cezar Preda pozează din ce în ce mai des într-un lider, nu obosit, ci plictisit sau, dacă vreţi, în ipostaza unui Emil Constantinescu din 1999, scârbit de oamenii politici autohtoni. Îţi trebuie un simţ al umorului relativ dezvoltat să realizezi când „face mişto” sau când vorbeşte „pe bune”. Liderul PDL Buzău e uneori prea bucureştean/ ”dâmboviţean” pentru buzoieni şi lasă impresia că nu-i de-al locului, ceea ce poate fi un „minus” în agenda electorală. S-o luăm, de pildă, pe Elena Udrea: oricât s-ar brăndui ea ca fiind din Pleşcoi, nu face decât să crească preţul cârnaţilor din zonă, mai puţin cota ei de simpatie în rândul pleşcoienilor. Întorcându-ne la colegul ei de partid, Cezar Preda ştie bine că, unde nu-l poate învinge pe Constantin Boşcodeală, nu e de fapt vreun cartier periferic, asfaltat în preajma alegerilor, ci popularitatea şi „continuitatea proiectelor”, salvarea aparenţei că „totul este excelent”.

 

Dar, având în comun aroganţa, deşi în nuanţe personalizate, cei doi politicieni continuă să piardă votanţii indecişi de acum, viitorii absenţi de la urne. Pentru că, oricât de scârbiţi sau de ghiftuiţi sunt politicinenii, la capitolul ăsta stă mai tare pe poziţii, din păcate, electoratul.

 

S.D.

Dumneavoastră ce credeţi că se bucură de cea mai mare popularitate?

View Results

Loading ... Loading ...

2 COMENTARII

  1. Udrea nu e din Pleşcoi! Nu ne mai faceţi de râs!
    E cu Predescu!
    Boşco s-ar putea să pice! Preda ar trebui să creadă şi el ce spune şi ar avea şanse: a lucrat în primărie ani buni dar toţi ştiu că pri primărie a ajuns în fruntea gunoierilor! Alţii, da! Dar nu bate încă vântul SCHIMBĂRII! Staţi cuminţi că începe curând!!!

  2. Probabil autosuficienta = nr. voturi (cu sau fara Simileascca.
    Probabil ca Preda nu este plictisit, este un bun politician informat si realist…de aici si prudenta !!!
    Dictonul * intarata-i drace * functioneaza doar la cei mai putin dotati si la cei cu scoli pe la fara frecventa….probabil…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.