Așa zisul expert în fonduri europene, Eugen Teodorovici, consilier al primului ministru și mai nou senator ales din partea USL pe Colegiul 1 Senat pe un vot pur politic și pe munca membrilor PSD și PNL din Buzău,  nicidecum grație popularității sale printre buzoieni, a început să se creadă frumos și dorit de cum s-a văzut în mână cu patalamaua de parlamentar. 

Deranjat enorm de faptul că nu toată lumea i-a jucat în strună, așa cum l-au asigurat anumiți „oameni de bine” puși pe lângă el de către conducerea PSD Buzău, Teodorovici are impresia că absolut toată lumea  trebuie să joace cum cântă el, pe motiv că…stupoare… „a adus bani europeni  în județ”(nr. pe care parcă i-ar fi dat din buzunarul propriu, nu au fost bani atrași  prin proiecte gen ISPA).

Neînțelegerile cu candidatul la Senat au demarat înaintea scrutinului din 9 decembrie însă nu am scris aceste rânduri atunci pentru simplul motiv că ar fi putut fi interpretate drept o răzbunare politică a unor contracandidați, ceea ce nu ar fi fost deloc corect.

Mai mult, am crezut că aceiași „oameni de bine” îi vor spune lui Teodorovici că greșește și că nu toată lumea cade din picioare direct pe spate atunci când te recomanzi a fi „un foarte bun specialist pentru care nu funcția de senator contează dar care a intrat în mizeria politică pentru a schimba ceva în această țară de c…..”, după cum  chiar senatorul zâmbăreț declara la primul schimb de replici avut cu el.

Din poză și din articolele plătite din campania electorală, foarte multă lume ar fi tentată să creadă că Eugen Teodorovici este un om care va duce  Buzăul la un alt nivel pe harta acestei țări, dar în realitate, el nu este cu nimic mai presus decât orice alt politician care ajuns într-o funcție are impresia că totul i se cuvine. 

Totul a început la un eveniment electoral organizat  în data de 22 noiembrie de candidații USL pentru Cameră și Senat pe colegiile din Buzău. Atunci, Teodorovici m-a rugat să îi fac câteva fotografii cu viceprimarul Ciolacu dar și cu hostessele promovate de o tânără speranță social-democrată, prezente la eveniment. I-am făcut imaginile cerute și i-am trimis nu mai puțin de 19 fotografii pe contul personal de Facebook  fără a avea nici un fel de pretenții materiale. Poate și din această cauză, Teodorovici a crezut că totul i se cuvine. Câteva zile mai târziu, în data de 1 decembrie, am fost prezent la un alt eveniment, cel în care s-a dat drumul la  iluminatul festiv de sărbători în Piața Daciei. Teodorovici, fiind în campanie, avea nevoie să fie văzut, pentru că de cele mai multe ori buzoienii cărora le bătea la ușă îi deschideau doar după ce îi  recunoșteau pe ceilalți membri PSD sau PNL care îl însoțeau, și, astfel, a venit și el la un eveniment ce ținea de administrația locală. Am încercat să fac abstracție de prezența candidatului Teodorovici și să îmi văd de treaba pentru care eram prezent acolo, respectiv aprinderea luminilor de sărbătoare la Buzău.

Candidatul, după o zi nefastă probabil, când puțini buzoieni l-or fi recunoscut, a venit cu tonul ridicat să îmi ceară socoteală de ce nu primește de la mine fotografiile pe care le fac.

Am rămas fără cuvinte. Am crezut inițial că este o glumă și că poate candidatul are un simț al umorului mai dezvoltat,  pe care nu îl prea înțeleg, dar am rămas fără cuvinte când am văzut că totul este cât se poate de serios.

„Domnule, vreau să știu de ce nu îmi trimiți pozele cu mine. De ce? Mi-ai făcut o poză acum, te rog să mi-o dai, și asta acum. Pentru că dacă mi le dai la Crăciun, fac ceva pe ele. Nu îmi mai folosesc la nimic. Eu sunt în campanie, sunt contratimp și am nevoie de imagini. E clar?Mi-ați făcut o groază de poze iar cea pe care ați folosit-o în ziar este de căcat, este o fotografie de CĂCAT ”a spus pe un ton mai mult decât nepotrivit candidatul USL pe Colegiul 1 Senat, în prezența mai mulor persoane oripilate de ieșirea unui om care candida pentru un post de parlamentar, într-un județ din care nu provine și nu este cunoscut de mai nimeni. 

Rămas fără cuvinte în fața tupeului fantastic al celui care se intitula „UNICUL candidat al USL pe Senat în municipiul Buzău”, de parcă ar fi putut fi mai mulți și de parcă ar trebui să-i pupăm mâna și să-i ridicăm statuie în Piața Daciei,  l-am întrebat pe Teodorovici dacă vorbește cu mine sau cu altcineva, explicându-i totodată, că nu îmi aduc aminte să am un contract cu el prin care să fi fost angajat să îi fac și să îi livrez fotografii.

„Contract? Ce contract? Adică, vreți bani? Pentru imaginea mea? De azi înainte vă interzic să mă mai fotografiați. În caz contrar o să aveți probleme cu legea. Eu sunt din București. Nu mă băgați în aceeași oală cu cei din Buzău. Eu discut altfel și când discut așa este. Pentru ce să vreți bani? Eu am adus fonduri la Buzău. Am 20 de ani de experiență în administrație. Pentru ce să vă dau bani pe fotografiile cu mine?… Vreți să vă demonstrez că dau un telefon și o să îmi dați fotografiile? Acum îl sun pe X(nr. nu dau nume pentru că nu sunt convins că omul cu pricina ar fi avut vreun amestec în nebunia candidatului) și mi le dați în secunda doi”, a afirmat sigur pe sine și pe un ton total nepotrivit , Eugen Teodorovici. 

I-am explicat candidatului Teodorovici că nu mă intimidează și că un om european cum pretinde a fi ar trebui să știe că nu are cum să îmi impună ce să fotografiez și ce nu, atât timp cât este o persoană publică, și mai mult, consilier al premierului și candidat pentru un post în Senatul României, iar eu sunt un jurnalist care își face meseria într-un loc public. 

Am mai bine de 15 ani de când lucrez în branșă și nu este singurul specimen cu care am avut de-a face. Am mai avut parte de „berbeci” care s-au năpustit cu capul înainte să îmi explice ce și cum ar trebui să fac, dar care până la urmă s-au potolit singuri când au înțeles că nu e bine, mai ales pentru imaginea lor, să se dea în stambă. 

Dar candidatul Teodorovici învață, se pare, ceva mai greu. Acum a devenit și senator și beția puterii, alimentată, probabil, și de șeful său de partid, Victor Ponta, care nu s-a sfiit să spună recent că „cine ridică sabia, de sabie va pieri”, îl îndeamnă pe alesul din Colegiul 1 Senat să pluseze chiar dacă știe, în sinea sa, că merge la cacealma.

Vineri, la înmânarea certificatelor de parlamentari câștigătorilor scrutinului din 9 decembrie le- am solicitat parlamentarilor prezenți să facă o fotografie de grup, conștient fiind că nu va mai fi o altă ocazie când vor putea fi prinși cu toții la un loc. 

Dar, faptul că vroiam să fac din nou o fotografie i-a produs iarăși iritare mare senatorului Teodorovici, care a început să țipe și să mă întrebe în sala „Ghe. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău dacă, el, autoproclamat viitor ministru, va primi această fotografie?

Degeaba i-au atras atenția unii dintre viitorii colegi de Parlament că astfel de discuții ar trebui să le poarte după momentul festiv și separat de restul lumii.   Teodorovici a considerat de cuviință să se dea în stambă, încă o dată, în fața tuturor parlamentarilor prezenți la eveniment dar și a altor membri de partid: „Răspundeți! Vreau să știu. Eu voi primi această fotografie sau din nou vreți bani?”

„Pe munca mea, da”, a fost răspunsul pe care i l-am dat lui Teodorovici, șocat încă o dată de ieșirile nervoase ale proaspătului senator. 

„Pe munca dumneavoastră, dar pe imaginea mea, nu cred” a fost răspunsul pe care l-am primit de la omul care înainte de a fi ales parlamentar prin votul buzoienilor și doar grație faptului că s-a aflat pe listele USL nu era decât un zîmbet.

În încheiere,  doresc să îi transmit senatorului Eugen Teodorovici un adevăr crud, chiar cu riscul de a-l supăra și mai tare.

Chiar dacă pare greu de crezut, chipul dumneavoastră surâzător nu este cunoscut decât de o mică, mică  parte din cei 39.008 buzoieni care v-au acordat votul în urmă cu o săptămână. Ați ajuns senator de Buzău urmare a unui vot negativ acordat fostului partid de guvernământ și nu pentru meritele de a fi făcut ceva pentru cei ce v-au votat. Dacă se poate atribui cuiva un merit pentru rezultatul obținut, atunci acesta ar trebui să revină, fără nici un dubiu, celor trei trandafiri și săgeții din sigla USL.

În continuare, mult succes în noua calitate, domnule senator Teodorovici! Aveți la dispoziție 4 ani în care să demonstrați celor 39.008 buzoieni, și buzoienilor, în general, că nu au greșit când v-au acordat încrederea. În rest, numai de bine și poate un pic mai mult calm, tact și modestie nu v-ar strica! Nu sunteți Dumnezeu pe pământ ci doar un om trimis în Parlament de alegători pentru a face ceva pentru ei, nu pentru a vă transforma în zmeu și a vă ridica singur în slăvi! 

 

Ciprian STERIAN

 

9 COMENTARII

  1. Acest teodorovici este cunoscut printre prietenii din Bucuresti ca un foarte nervos om si gata sa sara la bataie…bine c anu va dat una peste camera…ca are antecedente…..de altfel la cei 41 de ani ai sai, parul alb nu arata numai o genetica defectuasa ci si un dezechilibru mental clar…comportamentul sau de don Juan a reusit sa zapaceasca cateva minti de fumei refulate cu care se tot pozeaza…..de altfel, dupa si in timpul campaniei a avut „fetitele” sale cu care scapa de tensiunile acumulate pste zi….sunt destule marturii si fotografii cu camera ascunsa care se vor scoate la lumina candva. In alt aordine de idei….buzoienii trebuie sa stie ca domnul senator Teodorovici a cotizat regeste la Ponta, iar cei de la Buzau s-au vazut cu buza umflata, datori, vezi Doamne sa ii plateasca campania, iar el s-a considerat achitat…ca sa l-au mintit cei d ela Bucuresti…asa se explica domnule jurnalist de ce nu voia sa scoata bani in campanie…fi ti cu tunurile pe le si se va inmuia, numai gura e de el, il cunoastem!

  2. bine că am aflat că eu vroiam să mă duc la el în audienţă ca parlamentar. probabil că nici nu-l vom mai vede! O slugă necredincioasă! Da, slugă că noi îl plătim!!!!!!!!!
    Am mai auzit un parlamentar de Buzău: „poporul român e un popor de nenorociţi, nu merită nimic!”
    Chiar aşa sunt oamenii ăştia ce îşi zic „politici”?? Doamne, nu-i răbda pe cei care nu-şi respectă cuvântul dat!!!!

  3. faptele din articol si comentariile, sunt nimic din ceea ce este acest „personaj” ! bine ca ati scapat de el si l-au pus ministru, fara prea multe atributii; omu, are mari „probleme ” medicale!

  4. profu, eu mă bag!!! Agamiţă Dandanache şi mai multe nu! Cel puţin aşa reiese din articol. Acu nici cu unii jurnalişti nu mi-e ruşine…Sper că e real ce se scrie, poate citeşte şi Ponta articolul. Ar trebui trimis prin fax la Senat!!!

  5. Asemenea politicieni, lupi imbracati in piele de oaie, sunt din ce in ce mai multi. Mai grav este ca asemenea atitudine o intalnim si in esaloanele inferioare ale puterii si administratiei publice. Sper sa apara politicieni tineri, nemascati, in care sa avem incredere. Ca in Ucraina sau Slovacia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.