Limba Albastra Vaca
Focare de boala limbii albastre, pentru prima dată confirmată în România, au fost diagnosticate în județul Buzău, în localitățile Sărulești, Bisoca și Beceni, suspiciuni existând însă și în alte localități.
La Sărulești bovinele au început să prezinte simptome de boală în urmă cu circa 2 săptămâni, fiind afectate în acest moment circa 12 gospodării cu mai multe efective de animale. Autoritățile sanitar veterinare au prelevat probe de la animale, probe care au ieșit pozitive, iar în cele două săptămâni de la apariția primelor semne de boală au continuat să apară noi și noi cazuri în gospodăriile oamenilor.
”În zona noastră nu sunt micro ferme, avem boala limbii albastre în gospodăriile oamenilor, la vaci în acest moment. Sunt afectate circa 12 gospodării unde sunt numeroase animale. Oamenii sunt îngrijorați deși știu că nu se transmite de la animal la om, însă se tem să nu-și piardă toate animalele, mai ales că preocuparea lor principală este creșterea animalelor. E risc mare de contaminare iar oamenilor le este frică de pierderile pe care le vor înregistra în gospodării”, a declarat primarul comunei Sărulești, Nicolae Dinu.
La Bisoca, boala limbii albastre a fost confirmată în două gospodării dar există alte suspiciuni, probele fiind în lucru. În total, potrivit viceprimarului Năstase Buturugă, în circa 10-12 gospodării animalele prezintă semne de boală, în satele Șindrila, fiind cele mai multe cazuri, dar și la Recea, Pleși, Sările și Lopătăreasa.
Conform sursei citate, oamenilor ”nu le este frică de boală, pentru că știu că nu se transmite de la animal la om, însă nu le pică bine”, pentru că știu că vor avea pierderi în gospodării, odată cu diagnosticarea bolii limbii albastre.
Și la Beceni boala limbii albastre a fost confirmată. Potrivit primarului comunei Laurențiu Constantin, boala a fost confirmată în două gospodării.
” Deocamdată așteptăm să ne spună de la București ce să facem ca să nu panicăm oamenii. Suntem în așteptare, oamenii au mai trecut prin astfel de situații. Am avut cazuri de turbare, le-au fost luate animalele din gospodării, nu au făcut scandal, nu s-au opus, pentru că știu că așa se face. Nu sunt așa speriați oamenii însă se tem ca boala să nu se extindă și să le afecteze în masă vacile, caprele, oile. Până acum nu ne-au transmis pașii pe care trebuie să-i urmăm probabil că azi, mâine, vom ști ce să le spunem oamenilor”, a declarat primarul comunei Beceni, Laurențiu Constantin.
Suspiciuni de boala limbii albastre se înregistrează totodată în comunele Lopătari dar și la Cernătești.
”Nu avem boala confirmată însă, sunt suspiciuni, s-au luat probe zilele trecute, avem deocamdată două suspiciuni iar ieri a fost în comună, au fost grupe ale Poliției, Jandarmeriei, se supraveghează situația din piața comunală, au informat oamenii. Oamenii nu și mai scot animalele la păscut de frică, le țin acasă, de asemenea nu se mai scot și nu mai intră animale în comună în această perioadă”, a declarat primarul comunei Lopătari Vasile Lefter.
C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.