Crește gradul de alertă în rândul autorităților buzoiene, după ce boala limbii albastre a ajuns în 7 comune. Dacă luni erau trei localități, Beceni, Bisoca și Sărulești, cu animale bolnave, marți după amiază, deja numărul comunelor afectate crescuse la 7.
Astfel, la ora postării acestei știri, cu boala limbii albastre se confruntă proprietarii de animale din comunele Vintilă Vodă, Siriu, Valea Salciei și Buda, dar și cei din Beceni, Bisoca și Sărulești, unde boala a fost confirmată inițial. Iar maladia s-a extins acum de la vaci și la ovine, ultimele raportări aratând că marți în județul Buzău sunt 29 de focare active de boala limbii albastre, cu 34 de bovine bolnave și 10 ovine. Îngrijorător este că boala limbii albastre se extinde cu repeziciune, existând posibilitatea ca numărul focarelor să crească de la o oră la alta, cu atât mai mult cu cât județul se confruntă și cu alte suspiciuni.
” Mai avem și alte suspiciuni astfel că numărul localităților cu această boală se modifică de la o oră la alta. Dar, populația trebuie să știe că boala nu se transmite la om, e cel mai important. Există un plan foarte bine stabilit care astăzi va fi aprobat și ne va fi transmis astfel încât să știm ce avem de făcut pas cu pas,. Acum știm la nivel de proiect, peste câteva ceasuri vom ști pas cu pas ce trebuie să facem. Astăzi, la Centrul National pentru Combaterea Bolilor coordonat de ministrul Administrației și Internelor și sub îndrumarea prim ministrului, se va stabili ce facem ca măsuri suplimentare, ce se întâmplă cu animalele”, a declarat marți prefectul de Buzău, Mariana Buleandră.
Animalele, în speță rumegătoarele, se îmbolnăvesc după ce contractează virusul, în urma înţepăturilor de insecte. Boala are o rată de mortalitate care poate ajunge şi la sută la sută. Cel mai important este că boala limbii albastre NU se transmite la om.
Ciprian STERIAN