Scoli Vernesti-1

Nu mai e mult până la debutul noului an școlar, ceea ce ne face să ne îndreptăm atenția asupra condițiilor existente în școlile din județul Buzău. La fel ca în fiecare an, și în anul școlar 2014-2015, vor fi unități de învățământ care vor fi deschise deși nu au autorizații sanitare de funcționare, cu alte cuvinte au probleme dintre cele mai grave, care se răsfrâng asupra confortului și siguranței elevilor. La acest moment, în județul Buzău sunt încă peste 100 de școli și grădinițe unde condițiile ce vor fi oferite școlarilor lasă de dorit.
În unele școli și grădinițe, nu e apă, în altele copiii vor trebui să meargă în curte pentru a-și face nevoile, cele mai multe astfel de situații fiind în mediul rural. Nici în orașe, situația nu este tocmai pe roze, potrivit DSP, în anul școlar 2013-2014, funcționând în urban 14 unități sanitare neautorizate.

In anul școlar 2013-2014, în județul Buzău au funcționat 717 colectivități de copii și tineri, unități intructiv-educative pentru antepreșcolari, preșcolari, școlari și tineri, internate și cantine, din care 171 sunt în mediul urban și 546 în mediul rural, 706 colectivități fiind în regim public și 11 în regim privat. Din 717 colectivități funcționale, 547 sunt autorizate sanitar (76,29%), din care 157 în mediul urban și 390 în mediul rural, și 170 sunt neautorizate sanitar (23,71%), din care 14 în mediul urban și 156 în mediul rural.
În școlile și grădinițele care au funcționat fără autorizație inspectorii DSP au descoperit următoarele nereguli: lipsa aprovizionării cu apă potabilă curentă, grupuri sanitare degradate, cu număr insuficient de cabine, neamenajarea de fose septice vidanjabile, clădiri vechi, degradate, sau cu tâmplărie degradată, teren aferent unităților de învățământ neîmprejmuit, funcționarea în aceeași clădire a două colectivități diferite ca nivel de instruire( grădiniță cu program normal și școală primară). De asemenea, unele școli nu au putut asigura sisteme igienice de aprovizionare cu apă potabilă pentru igiena individuală și nevoia de curățenie. Neasigurarea spațiilor proprii de depozitare a produselor conform legii în sensul că acestea sunt destinate și altor tipuri de activități, precum : cancelarii, arhive, biblioteci, săli de clasă, laboratoare, neasigurarea protecției corpurilor de iluminat sunt alte probleme care au existat în școli în anul școlar trecut în timp ce unele școli au desfășurat cursurile școlare în spații improvizate în unitățile în care programele de reabilitare au fost sistate din motive financiare. Din păcate, în majoritatea cazurilor, elevii vor fi primiți în anul școlar care bate la ușă în exact aceleași condiții, care lasă mult de dorit.
În perioada următoare, mai exact în intervalul 16-23 septembrie, autoritățile județene vor trece la inspectarea școlilor și grădinițelor din județul Buzău, astfel încât să se știe o situație cât mai exactă a condițiilor în care vor învăța anul acesta elevii buzoieni.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.