Diagnostic șocant în cazul unei fete de 13 ani din Râmnicu Sărat: medicii au stabilit în urma analizelor de laborator că adolescenta, elevă la Școala generală nr.6 din Râmnic, suferă de boala Lyme, după ce a fost mușcată de o căpușă în urmă cu ceva vreme.
Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică Buzău, pacienta, în cazul căreia diagnosticul este clar, nu prezintă încă simptomele afecțiunii cunoscute și sub numele de ”boala cu o mie de fețe” și se află la domiciliu.
La Buzău, aproape 320 de persoane au ajuns în ultima lună la medic după ce au fost muşcate de căpuşe. Cei mai mulţi pacienți, circa 240, sunt adulţi iar 80 copii. Medicii i-au consultat pe buzoieni iar pe 7 dintre ei i-au internat în spital pentru a-i supraveghea. Totodată, specialiştii au recoltat probe de la 14 buzoieni muşcaţi de căpuşe şi le-au trimis la Bucureşti şi Iaşi pentru analize amănunţite şi pentru a se vedea dacă este vorba sau nu de boala Lyme.

Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe.

Primul semn al infecţiei este de obicei o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la momentul producerii înţepăturii, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura capuşei. Alte semne de infectare sunt umflarea ganglionilor limfatici de lângă locul înţepăturii de căpuşă, dureri în tot corpul, cefalee sau febră. Dacă aveţi astfel de simptome, mergeţi imediat la medic (preferabil spital de boli infecţioase).

Prima dată, afecțiunea se manifestă printr-o leziune la nivelul pielii ce se face la trei zile de la înţepătura insectei. Arată ca o roşeaţă concentrică în jurului punctului înţepat. Este însoţită de febră, dureri articulare şi musculare. A doua fază se manifestă prin afecţiuni neurologice, dureri cardiace şi articulare. Poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

A treia etapă a bolii survine la câţiva ani de la înţepătură. Se manifestă prin dermatită cronică, reumatism şi atingeri cerebrale. Se face antibioterapie care previne manifestările neurologice. Dacă nu este depistată la timp, bacteria poate duce chiar şi la paralizie, fie locală fie totală.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.