Palat Comunal3 Primarii orașelor din județul Buzău sunt puși într-o situația dificilă în urma anunțului premierului Victor Ponta privind obligativitatea măririi taxelor și impozitelor locale pentru acele administrații locale care înregistrează datorii mai vechi de 90 de zile către diverse societăți care au executat lucrări contractate de administrațiile locale. Într-o asemenea situație se găsește municipiul Râmnicu Sărat care a fost nevoit să revină asupra proiectului de hotărâre ce menținea neschimbate taxele locale în 2013 dar și orașul Nehoiu care a intrat în noul an cu același nivel al taxelor și impozitelor din 2012 dar are mari datorii către firmele care au executat lucrări pe plan local.
„Trebuie să discutăm în Consiliul Local și să vedem ce hotărâre vom lua. Acum va fi și un pic dificil pentru că unii oameni și-au plătit taxele și impozitele locale la nivelul celor din 2012 si ar fi oarecum nedrept pentru ceilalți. Pe de altă parte părerea mea ar fi să le menținem la fel pentru că oamenilor nu le-au crescut veniturile peste noapte dar Primăria are datorii foarte mari la firmele care au executat lucrări nu și-au primit banii și au dat în judecată administrația locală. Vom decide împreună cu consilierii în ședința programată pe 31 ianuarie dar mă tem că o eventuală scumpire ar insemna să încasez doar vreo 60 la sută și așa mai bine încasez pe vechea valoare 99-100 la suta”, a declarat primarul orașului Nehoiu, Florentin Lungu.
Situația este incertă și la Pătârlagele dar nici aici nu s-ar dori mărirea taxelor față de anul trecut. Oricum aici situația ar fi ceva mai puțin limpede dat fiind că administrația locală nu ar avea datorii pe care nu le-ar putea coperi.
„Nu știu încă ce vom face, vom decide în ședința de Consiliu Local pe 31 dar suntem pentru menținerea taxelor ca în 2012. Datorii nu prea avem, adică ceea ce avem de încasat cu ceea ce avem de plată suntem cam la limită. Datoriile le-a putea plăti cu ceea ce avem de încasat”, a declarat primarul orașului Pătârlagele, Ion Gherghiceanu.
Nici la nivelul municipiului Buzău situația taxelor și impozitelor nu mai este atât de clară. Deși municipalitatea a anunțat în repetate rânduri că taxele și impozitele locale vor rămâne la fel ca în 2012 primarul municipiului Buzău se arată rezervat și spune că vrea să vadă, negru pe alb ceea ce prevede noua Ordonanță de Guvern.
„Nu știu exact cum sună textul de lege adoptat dar cert este că în acest moment toate primăriile au datorii și ca urmare toate primăriile ar trebui să crească aceste taxe. În momentul de față Primpria Buzău are și datorii mai vechi de 90 de zile dar valoarea lor nu reprezintă decât suma cheltuielilor pe o lună de zile. Așteptăm să apară textul de lege în Monitorul Oficial și apoi vedem ce vom face ”, a declarat primarul Constantin Boșcodeală.
Singurul oraș care se declară total împotriva majorării taxelor și impozitelor locale pare a fi Pogoanele. Aici, administrația locală este convinsă că dările se vor menține la nivelul anului trecut pentru că administrația locală și-a rezolvat situația datoriilor. Mai mult, primarul Florin Dumitrașcu consideră că o mărire a taxelor ar fi nedreaptă mai ales că locuitorii orașului Pogoanele plătesc taxe și impozite mai mari decât se percep în localitățile din jur din pricina clasificării ca oraș.
„Nu avem datorii către nici un furnizor, către nici o firmă și nu luam în calcul sub nici o formă majorarea taxelor locale, Oricum la Pogoanele, fiind oraș, deja taxele sunt mult foarte mari decât în localitățile din jur. Spre exemplu un hectar în extravilan la o comună costă în jur de 500 de mii de lei vechi iar la Pogoanele, fiind oraș, costă 1 milion”, a declarat primarul Florin Dumitrașcu.
Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. E propagandă, o introducere, un cuvânt înainte la „opera” de „modernizare” a „instituţiilor statului”. Sanky, uitaţi-vă mai bine în buzunar şi puneţi bani deoparte şi cei care aţi plătit şi cei care urmează să plătiţi, „nu se ştie nimic” dar se cunoaştete totul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.