Unire Focsani

Românii sărbătoresc astăzi 154 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească cunoscută în popor ca și Mica Unire. Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Cu acest prilej la Iași și Focșani se vor organiza manifestări pentru a marca cei 154 de ani scurși de la primul pas către unificarea principatelor române. La manifestările din acest an și-a anunțat prezența premierul Victor Ponta și pentru al doilea an consecutiv, președintele Traian Băsescu nu va fi prezent la nici una dintre manifestări. La fel ca și anul trecut, este de așteptat ca o bună parte din politicienii buzoieni, să răspundă prezent invitației adresată de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, mai ales că de la ora 16.00 în piața Unirii din Focșani este așteptat chiar premierul Victor Ponta.
„Ca în fiecare an, Consiliul Judeţean Vrancea a lansat invitaţii oficiale către Preşedinţie, Guvern, ministere, preşedinţii partidelor parlamentare, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, preşedinţi de consilii judeţene pentru a participa la aceste manifestări. Toţi cei care vor răspunde invitaţiei noastre vor participa la evenimente deosebite care vor marca împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române. Prin organizarea acestor manifestări nu facem altceva decât să respectăm istoria şi simbolurile naţionale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.
La Focşani, manifestările vor începe la ora 15.00 în Piaţa Unirii, cu un concert susţinut de Fanfara Militară a Garnizoanei Focşani şi Corul Pastorala.
La ora 16.00 este programat un moment artistic despre Unirea de la 24 ianuarie 1859, susţinut de actorii Teatrului Municipal „Gheorghe Pastia”, după care vor avea loc discursuri ale autorităţilor. La finalul manifestărilor cei prezenţi se vor putea prinde în Hora Unirii.
Evenimentul se va încheia cu un spectacol susţinut de ansamblul folcloric „Ţara Vrancei”.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.