Până la 1 martie este puţin probabilă producerea unor inundaţii, în condiţiile în care în următoarele două săptămâni temperatura nu va creşte în timpul zilei până la zece grade şi nici nu sunt prognozate ploi, a declarat, joi, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a precizat că eventuale inundaţii majore în următoarele două săptămâni ar fi posibile doar dacă temperatura în timpul zilei ar depăși 10 grade Celsius iar noaptea temperaturile ar fi pozitive.

Cu toate acestea, directorul ANM, Ion Sandu este de părere că producerea inundaţiilor până la începutul lunii martie este puțin probabilă având în vedere prognoza pe următoarele săptămâni.
Potrivit lui Sandu, pentru următoarele două săptămâni se prognozează că noaptea temperatura va fi negativă, iar în timpul zilei nu va urca mai mult de 3-4 grade Celsius.
Şi specialiştii Ministerului Mediului au subliniat că nu există risc major de inundaţii în următoarele două săptămâni, întrucât temperatura nu va creşte foarte mult şi nici nu sunt prevăzute ploi, însă au atras atenţia că evitarea unor inundaţii este responsabilitatea autorităţilor locale.
Directorul general al Autorităţii pentru Inundaţii şi Managementul Apelor (AIMA), Dan Cîrlan, a declarat că pentru următoarele două săptămâni nu este aşteptat un risc major de viituri, dar că acest lucru nu înseamnă că urmează o perioadă liniştită.
Tocamai de aceea, astăzi de la ora 17.00 va fi organizată o teleconferinţă cu comitetele județene pentru situații de urgență pentru a li se transmite un set de măsuri ce trebuie luate imediat astfel încât să fie evitată producerea inundațiilor.
„Au două săptămâni pentru a întreprinde toate aceste măsuri. Acţiunea locală trebuie să predomine în următoarele două săptămâni. Planuri de măsuri există la fiecare primărie din fiecare comună. Nu trebuie să aştepte până vor avea apă până la genunchi.(…) Nu există risc major decât acolo unde comandamentele locale nu îşi fac datoria”, a declarat Dan Cîrlan.
De asemenea, specialiştii din Ministerul Mediului au declarat că nu pot să precizeze au menţionat că nu există comună în care zăpada să fie de 50-60 de cm şi despre care să nu se spună că nu există un risc major. Cu toate acestea evitarea unor astfel de situații ar sta doar în mâna comitetelor locale pentru situații de urgență.
Directorul AIMA, Dan Cîrlan a mai spus că în cazul în care autorităţile de la nivel local nu au instrumentele necesare pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute în astfel de situaţii (curăţarea şanturilor, a rigorilor, a albiilor râurilor), trebuie să ceară ajutorul Consiliilor Judeţene iar dacă situaţia nu poate fi rezolvată nici la nivel judeţean prefectul trebuie să solicite sprijin guvernamental.
De asemenea, directorul AIMA a mai precizat că dacă vor fi inregistrate inundații acestea vor avea drept cauză nerezolvarea problemelor de pe uscat și în nici un caz ieșirea din matcă a râurilor.
„Debitele din bazine sunt aproximativ 40 la sută, putem acumula mari cantităţi de apă. În această primăvară, dacă vor fi inundaţii, vor fi cauzate doar de nerezolvarea problemelor la nivel local”, a spus Cîrlan.
Printre măsurile ce trebuie întreprinse de comitetele judeţene şi cele locale pentru situaţii de urgenţă în prevenirea inundaţiilor cauzate de topirea zăpezii se numără asigurarea scurgerii apei provenite din topirea zăpezii prin şanţuri şi rigole în localităţi, îndepărtarea gheţii şi a zăpezii din secţiunea acestora precum şi a celorlalte blocaje existente (deşeuri vegetale, material lemnos), asigurarea scurgerii apei în zona podurilor şi podeţelor, îndepărtarea materialului lemnos din zona formaţiunilor torenţiale şi de pe malurile cursurilor de apă, supravegherea permanentă a cursurilor de apă pentru evitarea blocajelor de gheţuri şi pregătirea membrilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în vederea participării la acţiuni operative de intervenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.