Circa 397 de mii de buzoieni sunt așteptați, duminică, la urne, ei putând să-și exprime dreptul constitutional în cele 427 de secții de votare amenajate pe raza județului. Buzoienii, la fel ca românii de pretutindeni, își vor alege senatorii și deputații care să le reprezinte interesele în Parlamentul României în următorii patru ani.
Urnele au fost deschise la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00, când sunt anunţate primele exit poll-uri. Observatorul buzoian vă va ţine la curent pe tot parcursul zilei cu date despre prezenţa la urne, declaraţii ale politicienilor care merg să voteze și eventuale nereguli reclamate.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău, 12 formaţiuni politice şi un candidat independent au intrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.
S-au înscris 12 formaţiuni politice şi un candidat independent pentru Camera Deputaţilor. Este vorba despre UDMR, PNL, PSD, PRU, PMP, USR, Partidul România Mare, Partidul Uniunea Salvaţi România, ALDE, Partidul Ecologist Român, Partidul Alianţa noastră România şi Partidul Romilor Democraţi.
Printre cei care vor candida pentru cele zece mandate de parlamentar, la Buzău, se află deputatul PSD Marcel Ciolacu, deputatul Adrian Mocanu de la PMP, un fost sportiv de performanţă Ionuţ Ilie, din partea PRU, dar şi Lucian Romaşcanu, fost jurnalist, purtător de cuvânt al PSD Buzău, care în trecut a fost şi consilier al preşedintelui TVR. De asemenea, pe listă se află liberalul Cristinel Romanescu, președinte al Federației Române de Tenis de Masă.
Şi un independent va cere votul buzoienilor. Ion Mircea s-a înscris în cursa pentru un mandat de deputat, el fiind patronul unei agenţii de turism.

Scrutinul este atent supravegheat printr-un sistem informatic! Documentele de identitate sunt verificate electronic înainte ca alegătorul să intre în cabina de vot. Este folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal implementat la scrutinul pentru alegerile locale din iunie 2016.
Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor şi compararea acestora cu datele deja înregistrate.
Alegeri parlamentare 2016. Ce se schimbă şi cum se poate vota
În premieră, există camere video în secţiile de votare din ţară şi din străinătate. Nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea şi închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot, iar completarea proceselor verbale se va face fără a se întrerupe înregistrarea.
La aceste alegeri parlamentare au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani.
Se poate vota în baza oricărui document din lista de mai jos, valabil în ziua alegerilor: cartea de identitate; cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Alegătorii trebuie să voteze la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa!
Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare.
După înregistrarea electronică, veţi primi ştampila cu menţiunea „votat” şi două buletine de vot – unul pentru Camera Deputaţilor, celălalt pentru Senat.
Votul este secret şi personal! Este interzisă votarea în numele altei persoane! Este interzisă părăsirea secţiei de vot cu ştampile sau cu buletine de vot
Pentru ca votul să fie considerat valid, ştampila trebuie pusă într-un singur patrulater, pe partidul sau candidatul dorit. Buletinul de vot trebuie îndoit şi introdus în urnă în așa fel încât să nu fie vizibilă alegerea făcută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.