Cârnații de Pleșcoi ar putea deveni următorul produs românesc recunoscut la nivel european. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a prezentat, în ședința de guvern de miercuri, la solicitarea premierului Dacian Cioloș, o informare privind produsele românești cu potențial pentru care sunt în curs de elaborare dosare în vederea depunerii la Comisia Europeană pentru înregistrare și protecție cu denumiri de origine sau indicații geografice.

România are, la ora actuală, trei produse recunoscute la nivel european. În cursul lunii martie a fost făcută omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicație Geografică (IGP) și a brânzei Telemea de Ibănești ca produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP), după ce, în 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese înregistrat ca produs cu Indicație Geografică Protejată. De asemenea, este în curs de analiză, la Comisia Europeană, documentația pentru înregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului ”Novac afumat din Țara Bârsei” – IGP.
Ministrul Agriculturii a mai precizat la finalul ședinței de Guvern de miercuri că instituția pe care o conduce se implică și consiliază grupurile interesate de înregistrarea unor produse românești conform sistemelor de calitate europene, astfel încât să parcurgă fără probleme întreaga procedură.
Produsele pentru care s-au depus dosarele cu documentația necesară la Ministerul Agriculturii în vederea analizării și transmiterii către Comisia Europeană sunt ”Cașcavalul de Săveni” (jud. Botoșani) și ”Cârnați de Pleșcoi” (jud. Buzău).
În ședința de guvern din 16 martie, premierul Dacian Cioloș i-a solicitat ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ca împreună cu Ministerul Finanțelor Publice și cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri să aibă în vedere o serie de măsuri prin care să poată fi stimulată pe viitor pregătirea dosarelor de înregistrare şi protecţie şi de promovare a acestor produse. Un prim pas în acest sens a fost deja făcut de Guvern, prin aprobarea unui memorandum privind acordarea de ajutoare de minimis operatorilor economici pentru promovare și participare la târguri și expoziții internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.