La trei ani de la producerea accidentului aviatic în care un avion al companiei Air France cu 228 de oameni la bord, printre care şi o româncă, s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic în largul Braziliei ancheta a fost finalizată. Astfel, experţi judiciari francezi au concluzionat că prăbuşirea avionului a avut la bază o combinaţie de erori umane şi defecţiuni tehnice, potrivit AFP.
Concluziile raportului vor fi prezentate familiilor victimelor pe 10 iulie.
În raport se menţionează o pierdere de date din cauza îngheţării unor sonde, o procedură de urgenţă neadaptată la acest caz, dar şi absenţa unui răspuns adecvat al echipajului
„Picajul a fost iniţiat de o traiectorie necontrolată care a survenit după pierderea datelor de presiune din cauza îngheţării sondelor Pitot, însoţită de alarme şi de degradarea sistemelor conexe. Deficitul de informaţie al echipajului în legătură cu îngheţarea sondelor sau a altitudinii a contribuit la efectul de surprindere”, se arată în raportul experților francezi.
Armata braziliană a găsit, în a patra zi de la producerea accidentului, primele resturi ale avionului Air France prăbuşit în Oceanul Atlantic, dar cauzele teribilului incident au rămas, până acum, un mister.
Prăbuşirea avionului Airbus A330 al companiei Air France, în iunie 2009, a reprezentat cea mai mare catastrofă aviatică din istoria Franţei. În aeronavă se aflau 126 de bărbaţi, 82 de femei, şapte copii şi un bebeluş. Niciunul dintre corpurile victimelor nu a putut fi recuperat. Printre pasageri s-a aflat şi buzoianca Violeta Băjenaru-Declerck, cadru universitar la Ecole de Bois, din Nantes, absolventă a liceului Hasdeu. Ea avea 33 de ani şi se căsătorise, de numai două săptămâni, la Poiana Pinului cu un francez.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.