COnsiliu Judetean

Discuții aprinse în Consiliul Județean în urma scandalului iscat de legarea copiilor în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău. Secretarul județului, desemnat șef al comisiei de anchetă care cercetează cazul semnalat la Spitalul Județean, i-a informat pe aleșii județeni despre cazul petrecut la cea mai mare unitate spitalicească din județ aflată în subordinea Consiliului, explicând că legarea copiilor s-a făcut fără a se respecta procedurile legale și în special fără a se întocmi documentele cerute de lege în  astfel de cazuri.
De cealaltă parte, consilierul democrat-liberal Florina Stoian a declarat în faţa  colegilor de Consiliu că a încercat să afle informații suplimentare despre caz și chiar i- a solicitat managerului Spitalului Județean să se prezinte în fața aleșilor pentru a explica situația, fără ca acesta să răspundă invitației. Totodată, Stoian a declarat că a încercat să ceară personal date suplimentare despre cele semnalate în presă, însă nu i-au fost oferite informații nici de către doctorul Pătrașcu aflat pe secție și nici de managerul unității, Marius Anastasiu, care nu i-a răspuns la telefon.
„Am fost la spital și nu a dorit să discute cu mine nici doctorul Pătrașcu, care era de gardă și nici directorii spitalului nu mi-au răspuns la telefon”, a declarat democrat-liberala Florina Stoian.
În replică, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu i-a transmis democrat-liberalei că nici el și nici altcineva din cadrul Consiliului județean nu se poate duce în Spitalul Județean să facă un eventual control decât într-un cadru oficial.
De cealaltă parte, consilierul social-democrat Doru Muzgoci a ținut să precizeze că problema semnalată la Pediatrie  este de fapt o practică arhicunoscută aplicată în spitale,  la care s-ar apela în folosul bolnavului.
„Este o chestie despre care președintele Colegiului Medicilor a spus foarte clar că este o practică. Eu am discutat cu cineva care are un copil cu astfel de probleme și am aflat că acest lucru se face pentru a-i proteja pe astfel de copii și nu se face doar la Buzău. Sunt discuții specifice românului de a-și turna cenușă în cap. Eu vă recomand să nu căutați acari Păuni, nu căutați vinovați care să plătească mai mult decât este cazul”, a declarat consilierul social-democrat Doru Muzgoci.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Cristi Bîgiu a ținut să-i atragă atenția consilierului Doru Muzgoci că  legarea copiilor  nu este o practică bună şi corectă cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut cu respectarea legii: „Că este o practică nu este un lucru bun, că este o variantă în care această imobilizare se poate face și legal este adevărat dar în cazul de față nu au fost respectate anumite reguli. Nu s-a completat în registru, nu s-a stabilit o perioadă, lucruri care contravin legii. ”
Tot împotriva unei astfel de măsuri s-a declarat și consilierul PP-DD, Eduard Dumitrașcu, care consideră că o bună parte din vină în acest scandal  îi revine și managerului spitalului, Marius Anastasiu care ar fi trebuit să aibă o cu totul altă abordare decât cea pe care a adoptato.
„ Nu știu ce ar mai trebui să se întâmple acolo ca să ne dăm seama că domnul doctor(nr. Marius Anastasiu), cu siguranță un eminent chirurg, dar cu siguranță nu este și un manager bun. Dacă în 2013 spunem că acest lucru este normal cred că ar fi bine să ne mai uităm și spre Europa de Vest nu doar spre Est. Dacă dumneavoastră domnule Muzgoci v-ați legat copiii când erau mici s-au o faceți și acum, este treaba dumneavoastră, dar asta nu înseamnă că este o stare de normalitate.  Acum, că au fost 2 copii, că au fost 4 sau 6 nu asta contează. Important este practica pe care dumneavoastră o considerați normală iar asta este halucinant. De altfel nu știu de ce managerul Spitalului Județean Buzău mai este ținut în această funcție după ce acest scandal a ajuns în presă datorită domnului manager care fiind un bun comunicator a făcut niște declarații foarte interesante despre sprijinul politic pe care îl are”, a declarat liderul PP-DD Buzău, Eduard Dumitrașcu.
Răspunzând la cele declarate de liderul PP-DD, președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu a făcut apel la calm și a dat asigurări că absolut toți cei vinovați de cele întâmplate la Spitalul Județean vor plăti însă acest lucru nu se poate face fără urmarea unui curs legal al anchetei.
„Vă asigur că în momentul în care ancheta se va finaliza vor fi sancționate toate persoanele care se vor găsi vinovate. Haideți însă să nu vorbim înainte să facem doar declarații de presă și să urmăm cursul legal al anchetei. Este un lucru grav ce s-a întâmplat dar se va verifica totul și cei vinovați vor plăti pentru acest lucru. O parte din măsuri s-au luat, urmează și altele și vă garantez că după finalizarea anchetei, domnul Anastasiu va veni în fața consiliului să spună ce s-a întâmplat”, a concluzionat președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.