Reprezentanții asociației Ținutul Buzăului anunță într-o postare pe site-ul propriu că cea mai rară specie de viperă din România, vipera de stepă, trăiește pe dealurile din apropierea vulcanilor Noroioși. Aceasta a fost descoperită week-endul trecut în cadrul unei expedițiila care au participat mai mulți biologi și fotografi de natură.

„Colegul nostru Marius(nr. Marius Iancu) petrece mult timp în teren, fiind mereu atent la animale și plante. De această dată era în Ținut în cadrul proiectului „Reducerea amprentei de carbon și creșterea impactului economic al turismului în zona vulcanilor noroioși”, sponsorizat de OMV Petrom, în căutare de valori locale și resurse naturale pe care să le putem folosi pentru dezvoltarea turistică. Așa a aflat de viperă de la Sandu Sfinteș, un localnic iubitor de natură, ce ne-a trimis poze cu șerpii întâlniți prin zonă. Câteva poze cu specii comune și apoi imaginea care a creat mare agitație. Este vorba despre cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii). Prezentă în România cu două subspecii, Vipera ursinii moldavica și  Vipera ursinii rakosiensis, această viperă nu fusese niciodată semnalată în județul Buzău. Sandu nu știa exact ce șarpe este, dar a fost atras de modelul lui și i-a făcut câteva poze. De asemenea, ne-a spus și că nu este singurul de acest fel pe care îl vede în zonă, că poza este de anul trecut, însă și anul acesta a întâlnit vreo două exemplare. Ne-am dus rapid cu gândul că este o populație stabilă, nu doar vreun individ care a apărut accidental, așa că a luat naștere o expediție”, au spus reprezentanții Ținutului Buzăului.

Foto: Marius IANCU/ Tinutul Buzaului

Plecați în căutarea viperei, membrii expediției au descoperit-o pe dealurile din preajma Vulcanilor Noroioși după numai o oră. De asemenea, pe dealurile din Ținutul Buzăului au fost descoperite 5 din cele 10 specii de șerpi cunoscute în România.

Foto: Marius IANCU/ Tinutul Buzaului

„Doar o oră a durat și o vipera a fost găsită. Vipera de stepă este cea mai rară viperă din România. Este de talie mica, iar adulții nu depășesc 50-60 cm. Are veninul mai slab decât celelalte vipere din țara noastră. Specialiștii spun că efectul mușcăturii este echivalent cu cel al înțepăturii unei viespi. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru cei care au alergie. Atenție! Veninul mai slab nu este în niciun caz o încurajare spre manevrarea sau interacțiunea cu ele. Se hrănește cu nevertebrate, reptile și mici mamifere. Este de culoare gri, gălbui sau maroniu, cu un model închis la culoare, în formă de romburi legate între ele și cu margini rotunjite. O descoperire fantastică ce pare o nouă speranță pentru această specie critic periclitată”, au mai spus reprezentanții asociației Ținutul Buzăului.

Mai multe imagini aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.