În cadrul unei emisiuni televizate de la Antena 3, Mihai Gâdea a prezentat documentele care arată ca deputatul PDL Cezar Preda, şef al Comisiei parlamentare de control al SRI, a coordonat arderea arhivelor Partidului Comunist Român din Buzău în decembrie 1989. Din mărturiile fostei secretare a CJ Dumitra Drăghici, Preda şi inginerul Grâu au ars (?!) documentele PCR din perioada 1945 – 1980. Într-un document MAI din 1997, scrie că democrat-liberalul Cezar Preda ar fi  fost implicat, în anul 1990, în distrugerea unei arhive a Partidului Comunist Român. Nota susţine că actele stocate conţineau texte despre organizaţiile din teritoriu ale PCR”. „Directia judeţeana Buzău a Arhivelor Naţionale, către Grupul de Control al Ministerului de Interne. De asemenea, am mai discutat cu doamna Drăghici Dumitra, secretar al Consiliului Judeţean Buzău care mi-a confirmat faptul că este la curent cu distrugerea arhivei create de Comitetul jud. PCR Buzău din perioada 1945-1980, iar Prefectura şi Consiliul Judeţean au întreprins cercetari şi au înaintat un raport la Departamentul Administraţiei locale privind situaţia acestei arhive. Cunoştea faptul că arhiva a fost distrusă în prezenţa inginerilor Grâuşi Cezar Preda. În prezenţa controlului M.T., doamna Drăghici Dumitra este plecată din localitate, şi nu s-a putut lua legatura cu dumneaiei pentru a ne pune la dispoziţie documentaţia înaintată de Prefectura Jud. Buzău. Din informaţiile date de doamna Plutonier Jugănaru Mariana de la Evidenţa Populaţiei Minucipiu a rezultat că domnul Cezar Preda Florin domiciliază în Buzău, (…), este director al Direcţiei tehnice la Primaria municipiului Buzău, domnul Grâu Dumitru locuieşte în Buzău (….), domnul Precup Ştefan locuieşte în Buzau (…). Director prof. Constanţa Tănase”. Bineînţeles, pe baza legilor strâmbe, Preda  a luat la vremea respectivă  NUP, deoarece “Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău arată că „s-a confirmat propunerea organelor de poliţie de a nu se începe urmărirea penală împotriva” lui Cezar Preda, pentru că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”. Într-un drept la replică acordat la „Sinteza zilei”, deputatul PDL Cezar Preda a infirmat acuzaţiile existente în notificările Direcţiei Judeţene Buzău a Arhivelor Naţionale şi a precizat că „nu a avut nici o treabă cu această arhivă”. Important de spus este că, potrivit CV-ului său, după ce a participat la acţiunea de distrugere a arhivelor PCR, în 1990, Cezar Preda a devenit primar al oraşului Buzău.

Sursa: Antena 3

 

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presa, astăzi 29.11.2012, Cezar Preda nici nu neagă, nici nu confirmă acuzaţiile ci a precizat nici mai mult nici mai puţin că este o “acţiune politică” şi că nu a fost acolo, unde zic martorii că s-ar fi întâmplat respectivele fapte: “E treaba poliţiei nu a mea…ce să discut eu de acum 18 ani? Nu e treaba mea”, a precizat Preda.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Vai, dar lasati omul sa petreaca romaneste de 1 Decembrie, cum il piaptana niste lingai de la concurenta! Da-le-n …. de arhive, ce mai conteaza dupa 23 de ani? Nu, nenea deputatule?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.