Floarea Holeliu, primăriţa din Cilibia, a mai fost oprită din comasare, cu sprijinul unui fiu al Movilei Oii, inspector în Ministerul Educaţiei

 

Tăvălugul comasărilor din reţeaua şcolară sătească întâmpină rezistenţă la Movila Oii, comuna Cilibia. Anunţată ca inevitabilă, mutarea claselor primare din şcoala sătească veche de peste 100 de ani poate fi oprită, spre bucuria părinţilor care cer insistent rezolvare, de consilierii comunali. Petre Soare, consilier în Comisia cultură-sport, ne-a explicat că primăriţa, contrar declaraţiilor şefei şcolilor din judeţ, Florina Stoian, nu are sprijin în demersul aparent inexplicabil de a şterge de pe harta învăţământului buzoian încă o unitate şcolară cu tradiţie foarte veche.

„Nu am luat nicio hotărâre în acest sens, care să fie în favoarea iniţiativei primăriţei. Dimpotrivă, când am fost la Inspectoratul Şcolar, împreună cu părinţii celor 13 copii rămaşi la clasele primare, am citit din Legea Educaţiei un articol de care trebuie să se ţină cont, anume că o astfel de decizie de comasare nu poate fi luată numai de primar. Părinţii au un sprijin în noi, cel puţin al consilierilor din comisia pe care o reprezint”, ne-a declarat, în cursul acestei dimineţi, Petre Soare.

Luni dimineaţă, părinţii elevilor de la I-IV din Şcoala Movila Oii s-au deplasat la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), pentru a solicita sprijinul Florinei Stoian, împotriva iniţiativei primăriţei din Cilibia, Floarea Holeliu, de a le muta copiii în şcoala din centrul comunal. Florina Stoian ne-a declarat că nu dispune de niciun suport legal, pentru a-i ajuta pe părinţi şi că primăriţa are acordul consilierilor pentru respectiva comansare. Lucrurile capătă cu totul altă explicaţie, după reacţia consilierului local din Cilibia.

În aşteptarea unei reacţii la întrebarea din titlul acestui articol, vom reveni cu detalii care dezvăluie mecanismele aberante puse în slujba aşa-zisei reforme a învăţământului din mediul rural, în ciuda tradiţiei seculare şi a fondurilor europene şi mondiale alocate pentru facilitarea accesului copiilor în sălile de curs. Totodată, aceleaşi mecanisme favorizează, cu un cinism greu explicabil, o crimă împotriva populaţiei rurale: dispariţia fiilor satului. În acest context, oferim primăriţei din Cilibia şi Florinei Stoian un amplu spaţiu pentru „dreptul la replică”.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.