Clădirea Centrului Școlar de Educație Incluzivă, reabilitată termic cu fonduri europene

0

Consiliul Județean Buzău a semnat, luni, contractual de finanțare pentru proiectul privind „Eficientizarea Energetică a Centrului Școlar de Educație Incluzivă”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiții 3.1 Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuințelor.
Contractul de finanțare a fost semnat de președintele CJ Petre Emanoil Neagu și directorul Agenției de Dezvoltare Regionala Sud Est Luminița Mihailov și are o valoare totală de peste 3,18 milioane de lei.
Valoare eligibilă finanțată din fonduri europene este de 1.892.821,36 lei în timp ce costurile care urmează să fie suportate de autoritate județeană se ridică la 1.288,260,33 lei.
Prin contractual semnat luni, Consiliul Județean a depășit pragul de 70 de milioane de euro fonduri europene atrase prin proiecte pentru județ.


„Consiliul Județean Buzău suntem printre puținele consilii județene di aria de acoperire a ADR SE care am semnat, cu contractual de azi, contracte de peste 70 de milioane de euro din anul 2016 până astăzi. Asta nu înseamnă că odată contractual semnat astăzi de mâine demarăm lucrările. Sunt o serie de proceduri ce trebuie îndeplinite care mai necesită ceva timp. De exemplu în această săptămâna se va finaliza proiectul de reabilitare al clădirii fostului spital Brătianu și cât de curând voi da ordinal de începere al lucrărilor și vor începe practice lucrările la clădirea propriuzisă” a declarat Petre Emanoil Neagu.

De cealaltă parte directorul ADR SE, Luminița Mihailov a declarat că acesta este primul contract de finanțare din acest an și că Buzăul, prin Consiliul Județean, se numără printre beneficiarii foarte activi ai fondurilor europene, proiecte care au fost câștigate în urma unei competiții stricte cu alte autorități. Doar la proiectul pentru a cărui finanțare s-a semnat luni contractual a fost nevoie de mai bine de un an de evaluări.
„Sunt proiecte complicate pentru că se fac niște analize, un audit energetic si intervențiile care sunt propuse pentru a ajunge la o performanță energetică produsă. La acest tip de proiect contribuția neeligibilă este destul de mare pentru că Programul Operațional nu finanțează decât strict cele prevăzute în auditul energetic. Astfel, dacă clădirea are nevoie și de altfel de intervenții atunci acestea sunt considerate neeligibile și sunt suportate de beneficiar”, a spus Luminița Mihailov, director al ADR S.E..

Obiectivul general :Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale, clădirile publice şi sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri mari.

Obiective: Eficientizarea energetică a clădirii, scăderea consumurilor de energie electrică şi  termică, creşterea calităţii condiţiilor oferite elevilor şi profesorilor  din şcoală.

Cladirea C1, cu funcţiunea de scoală specială, are un regim de întaltime P+2E, o suprafaţă construită la sol de 936 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 2808 mp. Aplicarea măsurilor de  eficientizare se vor realiza la nivelul unei părti din clădire, cu o suprafaţă construită de 757,5 mp şi o  suprafaţă desfăsurată 2272  mp.

Prin proiectul numărul 159/2009 cu denumirea “Extindere clădire cu dotările corespunzătoare şi modernizare utilităţi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Buzău” a fost realizată o extindere a clădirii  vechi, care nu beneficiază de măsuri de eficientizare.

 

Activitățile principale:

 1. Lucrări de construcții și instalații pentru creşterea eficienței energetice:
 • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: termosistem la fațadă, înlocuirea tamplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic, desfacerea straturilor existente de termoizolație și refacerea termoizolației planșeului peste ultimul nivel, placarea soclului ;
 • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum: înlocuirea bateriilor sanitare normale cu baterii sanitare cu senzori, înlocuirea radiatoarelor existente cu unele mai performante, montarea capurilor thermostat la radiatoare.
 • Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu: montarea unui sistem alcătuit din panouri solare pentru producerea apei calde de consum;
 • Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri: montarea surselor de iluminat cu leduri și a instalației aferente, înlocuirea instalației electrice existente, montarea corpurilor de iluminat acționate de senzori de miscare, înlocuirea tablourilor electrice.
 • Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea obiectivelor proiectului: montarea unui apometru pe conducta de apa rece ce alimentează clădirea imobilului;

 

2.Lucrări conexe pentru creșterea eficienței energetice;

 • Refacerea acoperișului tip șarpantă precum și înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice;
 • Refacerea finisajelor interioare atât în zonele de intervenție, cât și în restul spațiilor existente;
 • Refacerea instalației de distribuție a apei reci, a instalației de canalizare și colectarea apei pluviale;
 • Repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii;
 • Crearea de facilități/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități motorii);
 • Lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU: realizarea unei gospodării de apă, refacerea rețelei de hidranți interiori și exteriori, montarea centralei de alarmare la incendiu.

 

Prin implementarea măsurilor propuse prin Raportul de audit si dezvoltare în Documentatia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (D.A.L.I.), se intentionează atingerea următoarelor ţinte:

 1. a) consumul de energie primară (energie din resurse neregenerabile fosile) va fi de 108 kWh/mp/an, faţă de consumul actual de 294 kWh/mp/an, deci reducerea consumului de energie primară este de 63%;
 2. b) emisiile anuale echivalent CO2 – 19 kg CO2/mp/an, se vor încadra sub valorile corespunzatoare stabilite pentru 31.12.2018;
 3. c) consumul anual specific de energie primara (energie din resurse neregenerabile fosile) de 108 kWh/mp/an se va incadra sub valorile corespunzatoare stabilite pentru 31.12.2018.

Această cladire nu a beneficiat de măsuri de creştere a eficienţei energetice.

 

Beneficiari direcţi: UAT Judeţul Buzău, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Buzău: 70 de cadre didactice, 10 cadre didactice auxiliare, 10 personal auxiliar nedidactic; 240 de elevi, care beneficiază de condiţii de şcolarizare îmbunătăţite.

Beneficiari indirecţi: Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, care coordonează activitatea educaţională a şcolii, parinţii elevilor şcolarizaţi; vizitatori/persoane aflate în tranzit în judeţ(care participă la concursuri, activităţi şcolare și extrașcolare organizate de școală), copiii care au nevoi speciale ce necesită condiţii speciale pentru educaţie şi care sunt în număr din ce în ce mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.