Războiul dintre primarul Constantin Toma și Compania de Apă Buzău continuă. Cu două zile înainte de ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal convocată de primarul Constantin Toma, conducerea Companiei de Apă anunță că a depus plângere la DNA împotriva primarului și a consilierilor locali municipali care au votat hotărâri de consiliu pe care operatorul de apă canal le consideră ilegale. În plus pe ordinea de zi a ședinței din data de 13 septembrie se regăsesc alte două proiecte de hotărâri ce vizează schimbări ale actului constitutiv al Companiei de Apă Buzău.

„Compania de Apă S.A. Buzău a depus, la Direcția Națională Anticorupție, plângere penală împotriva primarului Municipiului Buzău și a celor care, alături de acesta, pun în pericol, prin acțiuni ilegale și abuz, finanțarea investițiilor în valoare totală de peste 300 milioane de euro, destinate lucrărilor de modernizare și extindere a rețelei de apă din Buzău”, se arată într-un comunicat de presă al Companiei de Apă Buzău.

Totodată, Compania de Apă Buzău spune că a adus la cunoștința autorităților române și europene acțiunile ilegale ale primarului Constantin Toma și spune că o continuare a acestora ar putea duce la pierderea de noi finanțări de peste 200 de milioane de euro și returnarea finanțărilor de aproximativ 100 de milioane de euro.

„Autoritățile române și cele europene, inclusiv cele care finanțează aceste lucrări, sunt la curent cu acțiunile ilegale ale primarului Constantin Toma. Mai mult decât atât, Instituția Prefectului – Buzău a avertizat, încă de la debutul seriei de hotărâri ilegale ale Consiliului Local privind modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă, că va ataca în instanță această inițiativă ilegală.
Ministerul Fondurilor Europene a avertizat, în documente oficiale, în legătură cu efectele dezastruoase ale acestor modificări. Stadiul acestor demersuri ilegale a fost prezentat și la Bruxelles, oficialilor Comisiei Europene, dar și către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare – principalii finanțatori ai proiectelor în valoare de peste 300 de milioane de euro, dintre care deja au fost cheltuite peste 100 de milioane de euro.
Folosirea acestor sume este deja în pericol de sistare și chiar de returnare, cu penalități, dacă demersurile ilegale și abuzive ale primarului Buzăului, prin încălcarea angajamentelor asumate de administrația locală în relația cu finanțatorii, vor fi puse în practică.
În condițiile în care ilegalitățile nu doar că nu se opresc, dar continuă, printr-o nouă convocare a Consilului Local, pentru data de marți, 13 septembrie a.c., pe ordinea de zi anunțată figurând din nou modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă, precum și alte ingerințe ilegale în activitatea societății, ne exprimăm convingerea că doar intervenția fermă a instituțiilor statului român, care veghează la respectarea legii, va împiedica la timp pierderile ireparabile pe care aceste abuzuri le pot genera”, se arată în comunicatul de presă remis de Compania de Apă Buzău.

De cealaltă parte, primarul Constantin Toma, contactat de Observatorul Buzoian, spune că nu se teme de o plângere la DNA atâta timp cât nu a făcut nici un abuz și nu a furat nici un ban.

„DNA cercetează doar abuzuri și furat de bani ori eu nu am făcut nici una nici alta. Tot ce am făcut este în linia legii și nu am să încalc niciodată legea. Sunt nevinovat și apăr interesele buzoienilor până la capăt astfel încât să avem servicii de calitate la Buzău din punct de vedere al furnizării apei”, a declarat primarul Constantin Toma.

Nu în ultimul rând Toma spune că prin acțiunile pe care le întreprinde Compania de Apă Urmărește doar șantajarea primarului și a consilierilor municipali în speranța că îi va determina să voteze împotriva proiectelor de hotărâri inițiate de primar.

„Este vorba doar de minciuni în serie că să pună presiune asupra consilierilor locali și asupra primarului vizavi de întâlnirea extraordinară de marți în care sunt anunțate deja proiecte prin care Consiliul Local vine cu inițiativa de a modifica în detaliu actul constitutiv al Companiei de Apă astfel încât consiliul de administrație să poată fi ales conform legii și nu după modificările dictate de Tescaru și Boșcodeală înainte de alegerile din 2016. Este un șantaj ordinar asupra primarului și al consilierilor locali în speranța că va ieși un vot negativ în ședința de marți. Sper să ne mobilizăm cu toții, de la toate partidele, în aceasta luptă cu o caracatiță care a cuprins acest oraș de mult timp” a concluzionat Constantin Toma.

Primarul Constantin Toma a convocat pentru marți, 13 septembrie, o nouă ședința extraordinară pe ordinea de zi a căreia se regăsesc două proiecte de hotărâri ce vizează Compania de Apă respectiv proiectul de hotărâre pentru aprobarea modificărilor actului constitutiv al Societății Comerciale”Compania de Apă” S.A Buzău precum și împuternicirea domnului Sălcuțan Alexandru Lucian să reprezinte municipiul Buzău în Adunarea generală a acționarilor Societății Comerciale “Compania de Apă” S.A. Buzău și proiectul de hotărâre privind revocarea mandatului administratorului Societății Comerciale“Compania de Apă” S.A Buzău și numirea provizorie de noi administratori, până la momentul alegerii unora conform Legii 109/2011 privind guvernanța corporativă precum și împuternicirea domnului Sălcuțan Alexandru Lucian să ducă la îndeplinire hotărârea de revocare a mandatului administratorului acestei societăți și de numire provizorie de noi administratori, până la momentul alegerii unora conform Legii nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă.
Tot marți, pe 13 septembrie, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Buzău judecă contestația formulată de Compania de Apă Buzău la hotărârile adoptate de Consiliul Local Municipal în data de 1 iulie 2016, în prima ședință de după constituire.

1 COMENTARIU

  1. Ce face primarul chiar e abuz ațâța timp cat dorește sa provoace pagube unei companii si mai rău,imputarea unor fonduri municipalității.
    Faptul ca nu e furt de bani nu e o scuza.
    Si Boscodeala a fost condamnat pentru abuz in serviciu.
    Așa cum vad implicarea personala in luarea si a altor masuri,cred ca va fi si el client fidel al DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.