Conservatorul Gheorghe Vlase solicită certificat ORNISS pentru a vota, în cunoștință de cauză proiectele Consiliului Județean. Singurul consilier conservator din miniparlamentul județean, Gheorghe Vlase a ținut să își anunțe colegii consilieri că nu poate vota „Monografia economico-militară a județului Buzău”, în necunoștință de cauză. Vlase și-a motivat gestul prin faptul că nu a putut lua la cunoștință despre conținutul monografiei și a soloicitat chiar „să i se dea un certificat ORNISS” dacă se dorește ca el să își exprime opțiunea în legătură cu documentul luat în discuție.
La auzul pretențiilor consilierului Gheorghe Vlase, Florin Georgescu, șeful Structuri Teritoriale pentru Probleme Speciale Buzău i-a replicat conservatorului, pe un ton destul de ridicat care a iritat o parte a aleșilor județeni, că documentul pe care acesta solicită să-l vadă, ar avea peste 400 de pagini și ar fi fost un efort prea mare pentru instituție să îl pună la dispoziția celor peste 30 de aleși județeni. Mai mult, Georgescu a lăsat să se înțeleagă că documentul nu ar fi unul cu caracter secret deși într-o adresă trimisă conducerii Consiliului Județean el afirmă, negru pe alb, că documentul este destinat exclusiv structurilor militare.

Același lucru a fost explicat și de secretarul general al județului, Laurențiu Gavrilă care a afirmat că documentul invocat are un caracter secret însă nu până într-acolo încât să fie considerat secret de stat.
„Am participat la o ședință a Centrului Militar Zonal în care am fost informați că documentul este destinat exclusiv Centrului Militar Județean. Este pentru prima dată când această monografie trebuie aprobată de Consiliul Județean dar ea este elaborată și utilizată exclusiv de către structurile MApN. Voi avea o discuție cu domnul colonel să îmi explice de ce în adresă s-a menționat că este secret iar acum nu ar mai fi ”, a declarat secretarul general al județului, Laurențiu Gavrilă.
Până la urmă proiectul a fost votat chiar și cu abținerea consilierului Gheorghe Vlase însă discuțiile între colonelul Florin Georgescu și reprezentantul Partidului Conservator au continuat și pe holul Consiliului Județean. Și pentru lămuri și problema conservatorului Gheorghe Vlase, cel care solicita în plenul Consiliului Județean, eliberarea unui certificat ORNISS, am extras de pe site-ul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat care sunt cerințele obținerii unui astfel de dcument:

Certificatul ORNISS permite celor care il poseda sa detina acces la informatiile confidentiale considerate secrete de stat. Documentul este obtinut dupa verificari amanuntite atât ale solicitantului, cât si ale familiei si anturajului sau. Cu alte cuvinte, persoanei care doreste sa obtina accesul la informatii cu caracter strict secret, ii sunt verificate toate cunostintele si rudele pentru a nu avea legaturi si interese incompatibile cu obtinerea certificatului. Se completeaza un chestionar care contine intrebari referitoare la existenta unor momente biografice care ar face discutabila obtinerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresa, loc de munca si asa mai departe, inclusiv la legaturile extraconjugale, care bineinteles trebuie declarate.

In plus, pe lânga multele cerinte care trebuiesc indeplinite, cel care vrea sa obtina accesul la informatii secrete trebuie sa nu sufere afectiuni fizice sau mentale, care pot cauza deficiente de comportament sau pot transforma persoana, in mod neintentionat, intr-un „factor de risc”. In plus, se arata pe site-ul oficial, „candidatul” este verificat daca are serioase probleme financiare sau are un nivel de trai scazut, este dependent de folosirea alcoolului sau a drogurilor, are sau a avut comportamente promiscue sau deviatii sexuale, care pot genera riscul ca persoana in cauza sa fie vulnerabila santajului sau altor presiuni. Tot pentru a evita eventualele presiuni care pot fi exercitate asupra sa, celui care doreste un certificat ORNISS ii sunt verificate la sânge rudele si persoanele apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabila de catre serviciile de informatii straine si care au interese ostile securitatii statului sau a Aliantei Nord-Atlantice (NATO).
Verificarile obligatorii in cazul cererii obtinerii certificatului ORNISS

a) daca a comis sau a intentionat sa comita, a fost complice, a ajutat ori a instigat pe altcineva sa comita (sau sa intentioneze sa comita) acte de spionaj, terorism, tradare ori revolta;

b) daca a incercat, sustinut, participat, cooperat sau sprijinit actiuni de spionaj, terorism ori persoane suspectate de a se incadra in aceasta categorie ori de a fi membre ale unor organizatii sau puteri straine inamice securitatii tarilor membre ori partenere NATO sau complice ale reprezentantilor acestora;

c) daca este sau a fost membru al unei organizatii care sustine ori incearca sa rastoarne guvernul dintr-o tara membra sau partenera NATO ori sa schimbe forma de guvernamânt dintr-o tara membra sau partenera NATO prin mijloace violente, subversive ori prin alte forme ilegale;

d) daca este sau a fost un sustinator al vreunei organizatii descrise mai sus, la litera c), este sau a fost recent in relatii apropiate cu membrii unor astfel de organizatii, intr-o forma care sa ridice suspiciuni temeinice cu privire la siguranta persoanei.

Certificatul ORNISS este obligatoriu a fi obtinut pentru orice membru al CSAT, cu exceptia presedintelui si a primului ministru.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.