Consiliul Județean Buzău   a semnat, marți, acorduri de înfrățire cu municipiul Chișinău și cu sectorul Botanica din capitala Republicii Moldova la capătul unei ședințe festive în care aleșii județeni și-au dat acordul pentru cooperarea dintre cele trei unități administrative situate de o parte și de alta a Prutului. La ședința festivă a participat și președintele PSD, buzoianul Marcel Ciolacu care a avut la final o întâlnire oficială cu Ion Ceban primarul municipiului Chișinău.

Prin semnarea celor două acorduri Consiliul Județean Buzău a devenit astfel primul Consiliu Județean din România care semnează un astfel de acord cu capitala Republicii Moldova. În urma cooperării dintre cele trei unități administrativ teritoriale vor lua naștere proiecte comune prin care vor fi atrase fonduri europene și vor fi organizate acțiuni culturale chiar din toamna acestui an.

„Prin Acordurile de cooperare semnate astăzi, Județul Buzău a devenit frate cu Municipiul Chișinău și cu Sectorul Botanica al Municipiului Chișinău. Este o continuare și o întărire a angajamentului nostru față de păstrarea tradițiilor din România și Republica Moldova, o nouă dovadă că adevăratele valori comune nu trebuie să dispară, ci să devină de neprețuit, odată cu trecerea timpului. Buzăul este primul județ din România care semnează un Acord de cooperare cu Municipiul Chișinău. Proiecte precum „Zilele Chișinăului la Buzău” – un festival pe care îl vom organiza anul acesta în luna septembrie sau amenajarea și denumirea unui scuar din Chișinău „Titulescu” vor reprezenta bazele unui început frumos și ale unui parteneriat durabil. Știți deja că sunt un susținător al relațiilor de colaborare dintre cele două țări, consider că nu trebuie să ne uităm trecutul și că istoria lasă o amprentă puternică asupra fiecăruia dintre noi.  Mulțumesc domnului primar al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și doamnei pretor al Sectorului Botanica, Diana Guba pentru deschidere și pentru căldura cu care au vorbit despre România și Republica Moldova” a spus președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

Prezent la ședința festivă deputatul Marcel Ciolacu a spus că este convins că documentul semnat, marți, nu va reprezenta doar o foaie de hârtie.

„Eu mi-aș dori în primul rând să mulțumesc președintelui Consiliului Județean  și consilierilor buzoieni și să-i felicit pe domnul primar Ion Ceban și pe domnul Neagu pentru aceasta inițiativă. Este un moment istoric acesta colaborare. Să știți că trecutul nu îl putem schimba nici unul dintre noi, dar, ca și oameni de stat,  trebuie să ni-l asumăm. Prezentul este o consecință a trecutului dar noi trebuie să ne facem un viitor împreună. Astăzi se semnează un document între România și Republica Moldova dar este de fapt se semnează un document între români și români. De noi ține cum ne vom creiona acest viitor împreună și de cum ne vom ajuta de aici în colo. Restul este politică și sunt lucruri trecătoare. Sunt convins că astăzi nu vom asista la o hârtie A4 și cu toții, și de o parte și de cealaltă, aveți obligația să puneți în practică documentul pe care îl veți semna azi”, a spus președintele PSD Marcel Ciolacu.

„Este o deosebită onoare să fim prezenți și venim de fiecare dată cu plăcere. Există un potențial enorm între relațiile dintre Chișinău și Consiliul Județean Buzău și vreau ca această relație să fie deosebit de aprofundată în mai multe domenii. În septembrie vom veni cu un program cultural și poate economic să împărtășim și noi multe lucruri pe care le avem frumoase. Apoi despre expertiza pe proiecte atât de infrastructură locală cât și altele care pot fi atrase și aici cred că este un mare potențial”, a spus Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.