Primăria Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău nu vor aloca bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, autorităţile locale şi cele judeţene spunând că au dat bani pentru alte lăcaşuri de cult din judeţ, primarul Constantin Boşcodeală afirmând că municipalitatea are „alte priorităţi”. Întrebat, miercuri dacă Primăria Buzău va susţine financiar Catedrala Mântuirii Neamului, primarul Constantin Boşcodeală (PSD) a declarat că nu se vor aloca bani pentru acest proiect nici acum, nici în viitor, deoarece oraşul are alte priorităţi.
„Am primit o solicitare din partea Bisericii Ortodoxe Române la finele anului trecut. Tot la finalul anului trecut am aprobat o sumă pentru culte, dar această sumă merge către bisericile în construcţie din municipiul Buzău. Municipalitatea nu îşi poate permite să finanţeze decât lăcaşurile de cult de pe raza municipiului. Nici anul acesta şi cu siguranţă nici anii viitori nu vom putea aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului pentru că municipalitatea nu îşi permite acest lucru şi avem alte priorităţi”, a declarat, miercuri, Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.
Nici Consiliul Judeţean Buzău nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, deşi Biserica Ortodoxă Română a solicitat instituţiei buzoiene 300.000 de lei.
„Consiliul Judeţean Buzău a alocat, în luna septembrie 2013, 275.000 de lei, din care 50.000 pentru achiziţionarea de material lemnos pentru finalizarea Bisericii Militare Pogorârea Sfântului Duh şi 225.000 de lei pentru Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei pentru renovări, reparaţii şi achiziţionarea de echipament de iluminat, însă pentru Catedrala Mântuirii Neamului nu vom aloca nicio sumă”, a declarat, miercuri, preşedintele CJ Buzău, Cristi Bîgiu.
Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.
„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.
Banii ceruţi autorităţilor locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declaraţiile edilului sunt nefondate şi ofensatoare.
Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioşi. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro.
La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei şi primării de sector au donat la rândul lor pentru construcţie.
Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.
Mediafax