Consiliul Județean sprijină „Butonul Roșu”- primul program de teleasistență pentru persoanele vârstnice implementat la Buzău

0
337

Președintele Consiliului Județean a participat, miercuri, alături de ambasadorul Regatului Belgiei la București, Excelența sa Thomas Baekelandt la seminarul de prezentare al proiectului „Butonul Roșu-Inovație și tehnologie în sistemul de îngrijiri la domiciliu”. Proiectul, implementat de Fundația Crucea Alb-Galbenă România împreună cu Asociația For Change face parte din Programul de Cooperare Româno-Elvețian și este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, contribuția nerambursabilă  reprezentând 87,7 la sută din valoarea proiectului fiind de aproape 250.000 de franci elvețieni.

Butonul Roșu este un serviciu de teleasistență complementar celui de urgență special conceput pentru vârstnicii care suferă de diferite probleme de sănătate. Butonul Roșu oferă posibilitatea persoanelor vârstnice de a-și păstra independența și de a cere și primi ajutor doar atunci când este nevoie.

Butonul Roșu numără deja la Buzău 25 de beneficiari, urmând ca până la sfârșitul proiectului, preconizat în luna decembrie a anului 2017 să mai fie identificați încă 25 de beneficiari. Practic, bătrânii înscriși în program primesc un dispozitiv format dintr-un telefon mobil și o brățară de silicon dotată cu un buton roșu care odată apăsat inițiază un apel către dispeceratul Crucii Alb Galbene care la rândul său poate alerta un echipaj al Crucii Alb Galbene, un vecin sau chiar ambulanța în funcție de problema pe care beneficiarul care a acționat butonul de alarmă o are.

Beneficiarii acestui proiect sunt vârstnicii cu venituri mici si probleme de sănătate care pot intra în program în urma unei evaluară socio-medicale. Înscrierea în acest program are ca principale beneficii: constituirea unui dosar electronic medico-social cu datele relevante despre problemele de sănătate ale pacientului  dar și cu contactele în caz de urgență, scurtarea timpului de intervenție datorită cunoașterii complete a cazului si furnizarea de informații util echipajului ambulanței, intervenție medicală rapidă și profesionistă, sentimentul de securitate al beneficiarului și familiei acestuia și diminuarea numărului de zile de spitalizare.

În ciuda beneficiilor programului acesta a înregistrat și unele probleme în implementare. Prima dintre acestea pleacă de la reticența beneficiarilor în tehnologia folosită și necesitatea repetării vizitelor pentru explicarea funcționării dispozitivelor electronice.

„Este o onoare pentru mine să deschid acest seminar care în limba română se numește Butonul Roșu, o soluție simplă care, cu ajutorul tehnologiei,  le va permite oamenilor în nevoie să poată să aibă o viață mai bună. Această soluție tehnică le va permite  persoanelor, îngrijitorilor și celor care îngrijesc bătrânii să fi mult mai eficienți. Veți vedea că introducerea unei noi tehnologii este posibilă chiar și la acest nivel și cu alte cuvinte nu trebuie să vă temeți de tehnologie și de lucrurile noi ”, a declarat Excelența sa Thomas Baekelandt, Ambasadorul Regatului Belgiei în România.

La rândul său președintele Consiliului Județean a mulțumit ambasadorului Belgiei, pentru că țara pe care o reprezintă a ajutat județul Buzău prin înființarea la Buzău a Crucii Alb Galbene și prin finanțările oferite de Guvernul Flandrei de Est care au dus la reabilitarea unor secții exterioare ale Spitalului Județean Buzău și

„E un lucru foarte bun acest program, Butonul Roșu, și mă bucur că și Buzăul a intrat în acest program. Sper că este doar un început și să nu ne oprim aici iar  si după terminarea proiectului cred că este în sarcina noastră, a autorităților locale, să găsim soluții să-l ducem mai departe astfel încât să ajungă la cât mai multă lume”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Peter Emanoil Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.