Constantin Boscodeala birou
Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, aflat la al cincilea mandat în fruntea orașului Buzău consideră că legea inițiată de deputatul Cezar Preda este o prostie care nu are nici o șansă să fie adoptată pentru că „dreptul de a alege şi a fi ales este garantat prin Constituţie pentru toţi cetăţenii”.
„Asta este o prostie. Senatul e camera decizională, dar chiar şi aşa legea nu are nicio şansă să treacă pentru că e neconstituţională. Dreptul de a alege şi a fi ales e garantat prin Constituţie pentru toţi cetăţenii, cu excepţia preşedintelui care este limitat la două mandate”, a spus Constantin Boșcodeală, primarul municipiului Buzău aflat în funcție din 1996.
Conform unei inițiative legislative ce aparține deputaților Cezar Preda și Gheorghe Udriște aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputaţilor.
Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate.
Iniţiatorii au considerat că după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă şi există situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie.
Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.
Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, Senatul este for decizional.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.