Un copil de patru ani din Buzău care suferea de Achalazie – o afecţiune a esofagului – şi nu se putea alimenta a fost operat la Cluj, intervenţia fiind o premieră pentru România şi Europa de Sud-Est. Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.
„Am realizat, în premieră în România şi în Europa de Sud-Est, o intervenţie endoscopică la un copil în vârstă de patru ani şi şase luni, care suferea de Achalazie, o afecţiune a esofagului, care este o patologie foarte rară la copii. Muşchiul care permite trecerea alimentelor din esofag în stomac rămâne contractat şi nu permite trecerea acestora, astfel că alimentele stagnează la nivelul esofagului. Operaţia a durat aproximativ 40 de minute şi s-a desfăşurat fără incidente intra şi post-intervenţional astfel că, la 48 de ore de la intervenţie, alimenţia orală se desfăşoară normal în regimul lichidelor şi solidelor. Este o mare realizare, i-am ameliorat calitatea vieţii”, a declarant șeful echipei de medici, Marcel Tanţău..

El a mai afirmat că intervenţia se numeşte miotomie perorală endoscopică şi a constat în secţionarea muşchiului din esofag care nu permitea trecerea alimentelor în stomac, care a mai fost realizată la institutul clujean doar la circa 50 de adulţi, tehnica fiind aplicată prima oară în Japonia în 2008.
„În Europa şi Asia au fost sub zece cazuri de astfel de intervenţii la copii. Este o perfomanţă medicală, o tehnică de vârf, endoscopie de înalt nivel”, a adăugat Tanţău.
Primele simptome la copil au început să apară în luna august 2015, iar starea de sănătate a acestuia s-a degradat treptat, alimentaţia orală fiind aproape imposibilă şi se realiza doar cu ajutorul unei sonde.

Ştefan, copilul operat, este din Buzău. Dup[ operație, el a spus că se simte bine şi abia aşteaptă să se întoarcă la grădiniţă, unde este în grupa mijlocie.
„Mi-a tăiat domnul doctor un muşchiuleţ, iar acum pot să mănânc ciorbiţă cu perişoare, care îmi place foarte mult. Când merg acasă o să mănânc şi o să mă joc cu colegii de la grădiniţă”, a spus copilul.
Mama lui Ştefan, Mădălina, a declarat că, după apariţia simptomelor de Achalazie, micuţul a slăbit peste două kilograme în câteva săptămâni deoarece nu se putea alimenta, iar tot ce mânca elimina.
„A trebuit să fie hrănit prin sondă timp de trei luni, a fost foarte greu. Emoţiile au fost mari când am venit la Cluj, ştiam că nu s-a mai făcut o astfel de intervenţie, dar nu am ezitat să îl las pe mâna doctorului Tanţău, care a fost raza noastră de speranţă”, a spus mama lui Ştefan.

2 COMENTARII

  1. […] Un copil de patru ani din Buzău care suferea de Achalazie – o afecţiune a esofagului – şi nu se putea alimenta a fost operat la Cluj, intervenţia fiind o premieră pentru România şi Europa de Sud-Est. Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. „Am realizat, în premieră în România şi în Europa de Sud-Est, o intervenţie endoscopică la un copil în vârstă de patru ani şi şase luni, care suferea de Achalazie, o afecţiune a esofagului, care este o patologie foarte rară la copii. Muşchiul care Sursă știre […]

  2. […] Un copil de patru ani din Buzău care suferea de Achalazie – o afecţiune a esofagului – şi nu se putea alimenta a fost operat la Cluj, intervenţia fiind o premieră pentru România şi Europa de Sud-Est. Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. „Am realizat, în premieră în România şi în Europa de Sud-Est, o intervenţie endoscopică la un copil în vârstă de patru ani şi şase luni, care suferea de Achalazie, o afecţiune a esofagului, care este o patologie foarte rară la copii. Muşchiul care …mai multe stiri […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.