Președintele Parlamentului, Jerzy Buzek, a deschis sesiunea plenară de la Strasbourg referindu-se la dezastrul nuclear de la Cernobîl și la accidentul aviatic de la Smolensk, unde și-au pierdut viața mai mulți demnitari polonezi. Președintele a solicitat încetarea violențelor în Republica Côte d’Ivoire și a atras atenția asupra cetățeanului american Troy Davis, care este condamnat la moarte. În final, domnul Buzek a prezentat o actualizare a măsurilor întreprinse de Parlament în urma articolelor din presă privind cazurile de corupție a deputaților.

La 26 aprilie se împlinesc 25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl. Domnul Buzek a declarat: „Aducem omagiu celor care și-au pierdut viața și celor care se mai luptă cu efectele acestei tragedii.”

Cu un an în urmă, 96 de persoane au murit în accidentul de la Smolensk, printre care s-au aflat și președintele Poloniei și alți demnitari polonezi. „Am cunoscut peste jumătate din pasagerii navei (…) Încă nu este clar ce s-a întâmplat cu exactitate, dar gândurile noastre sunt cu cei îndoliați”, a spus domul Buzek.

Referindu-se la condamnatul la moarte Troy Davis din Statele Unite, care este protagonistul unei campanii împotriva sentinței capitale, în numele Parlamentului European, președintele a declarat: „Fac apel la statul federal Georgia să transforme sentința capitală în închisoare pe viață”.

Referitor la evenimentele din Republica Côte d’Ivoire, președintele Buzek a insistat asupra faptului că Laurent Gbagbo trebuie să renunțe la putere, dar a făcut un apel către ambele părți pentru renunțarea la violență.

În continuare, președintele a declarat că, așa cum a promis, va informa plenul Parlamentului cu privire la măsurile luate ca urmare a acuzațiilor de corupție împotriva anumitor deputați. După ședința de joi, 31 martie, a Conferinței președinților (formată din președintele Parlamentului European și președinții grupurilor politice), acesta a declarat că Parlamentul „a luat măsuri ferme” cu privire la adoptarea unui cod de conduită pentru grupurile de interese și lobby-iști, ca și pentru deputații europeni. Biroul Parlamentului European (organismul cel mai important în ceea ce privește afacerile administrative) se va reuni în această seară pentru a decide cu privire la următorii pași care trebuie făcuți în acest sens.

Domnul Buzek a informat plenul că deputatul Ernst STRASSER (PPE, AT) a fost înlocuit, ca urmare a demisiei sale, de domnul Hubert PIRKER. Hella RANNER (PPE, AT) a fost înlocuită de Heinz K. BECKER, iar deputatul Trevor COLMAN (UK), înscris inițial în grupul Europa Libertății și Democrației (EDF), va face parte acum din grupul deputaților neafiliați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.