IMGZ04oct

Derularea programului „cornul și laptele” întâmpină probleme în mai multe unități școlare din județ. Pe de o parte, elevii refuză să consume produsele plătite din banii statului iar pe de altă parte în localitățile izolate distribuitorii nu reușesc să ajungă cu marfa la timp sau livrează întreaga cantitate necesară unei săptămâni într-o singură tranșă . Din această cauză, școlile întâmpină greutăți în depozitarea întregii cantități de produse și cel mai adesea elevii primesc, o singură dată, porția pe mai multe zile.
„Există anumite cazuri la unitățile școlare din locuri izolate acolo unde apar întârzieri la livrarea produselor sau unde livrarea acestora se face într-o singură zi pe săptămâna față de două zile, ceea ce duce la imposibilitatea de depozitare a acestora”, a declarat directorul DSVSA Buzău, Adonis Dragnea.
În tot acest timp în oraș situația este cu totul alta. O mare parte din cantitatea de lapte și produse de panificație ce ar trebui să ajungă la elevi este refuzată de aceștia și astfel ea ajunge la gunoi sau la unii angajați ai școlilor.
„În școlile cu efective mari din mediul urban o mare parte din aceste produse nu se consumă. Este vorba despre cantități de câteva sute de doze dat fiind că vorbim despre școli cu peste 2000 de elevi. Aceste cantități nu pot fi valorificate și nici deduse din cantitatea ce revine unității respective în ziua următoare și astfel cantitățile respective intră în posesia gratuită a unor angajați ai școlii. Cred ca trebuie găsită o formă de valorificare a acestora sau o metodă de a le deduce din cantitatea totală”, a declarat inspectorul general al ISJ Buzău, Dumitru Ene.
Pentru a reglementa această situație nu există decât o variantă. Modificare a contractului dintre Consiliul Județean și societățile care distribuie produsele lactate și de panificație ar fi una dintre căi, dar acest lucru nu se poate face atâta timp cât contractul este în derulare. Până atunci însă problema ar trebui să atragă atenția și altor instituții ale statului.
„Ar trebui văzut de ce renunță copii la produsele lactate și de panificație dar și de ce angajații ajung să ia produsele acasă, problemă care cred că ține mai degrabă de poliție pentru că legislația spune foarte clar că nu se poate face lucrul asta”, consideră Adonis Dragnea, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.
Situația semnalată a fost preluată imediat de reprezentanții Instituției Prefectului care au discutat ieri cu factorii implicați în această problemă. Subprefectul Vasile Alecu a transmis inspectorului general al ISJ Buzău, Dumitru Ene, să ceară  directorilor de unități de învățământ să găsească fondurile necesare pentru achiziția aparatelor frigorifice necesare pentru depozitarea întregii cantități de produse în timp ce pentru rezolvarea problemei semnalată la școlile cu efective mari din oraș se încercă o schimbare a legislației astfel încât să fie permisă valorificarea surplusului de produse lactate și de panificație.
„Vom solicita sprijinul parlamentarilor buzoieni ca prin legislație să putem valorifica aceste produse. Trebuie găsită o soluție astfel încât după o zi, două în care produsele nu sunt consumate să le putem valorifica intr-un anumit fel. Le-am putea livra către oameni cu probleme că și așa avem destui. Ar putea ajunge în centre de plasament, de bătrâni, la cantina de ajutor social sau în altă parte unde este nevoie, căci este păcat să fie pierdute. E necesară o schimbare a cadrului legislativ și cred că se poate face ușor în acest caz”, a declarat subprefectul Vasile Alecu.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. DESPRE CUM IAU ( UNII ) SALARIATI AI SCOLILOR ACESTE PRODUSE NECONSUMATE -CORNURI SI LAPTELE – PUTETI VENI SEARA CU VREO PATRULA DE LA POLITIA LOCALA SA -I INTREBATI PE CEI DE LA SCOALA NR. 15 DE PE SPIRU HARET DE CE PLEACA CU SACII SI II INCARCA IN MASINILE PERSONALE, UNDEVA CAND ISI TERMINA PROGRAMUL PERSONALUL DE SERVICIU, PE INSERAT, 8-9,00. EU II VAD PE GEAM IN FIECARE SEARA FACAND ACEASTA APROVIZIONARE. DE CE NU AJUNG ACESTE PRODUSE LA CAMINE, LA BATRANI, LA SPITALE CHIAR, LA OAMENII STRAZII. AJUNG IN SCHIMB MANCARE PT PORCI, PASARI SAU CINE STIE ??!! FACETI O SESIZARE DVS CEI DIN REDACTIE PT A SE INITIA ACESTE RAZII PE LA SCOLI SEARA IN ACEST SENS !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.