Afacerile ilegale cu lemn au fost și în acest an în atenția polițiștilor buzoieni care au monitorizat foarte atent zona de nord a județului acolo unde aurul verde este la mare căutare. În urma verificărilor, oamenii legii au scos la iveală existența unei asocieri între infracţiunile legate de retrocedarea în mod ilegal a unor suprafeţe de pădure sau tranzacţionarea acestora în mod fraudulos şi exploatarea de arbori fără drept din acestea. Astfel, s-a identificat un mod de operare constând în cumpărarea suprafeţelor de pădure de către grupuri de persoane fizice cu preocupări în domeniu, punerea în valoare a masei lemnoase fără respectarea prevederilor legale şi valorificarea acesteia tot ca persoane fizice în scopul eludării platei taxelor şi impozitele aferente operaţiunilor comerciale.
Grupările care se ocupă de astfel de afaceri sunt bine organizate și acționează în special acolo unde oamenii legii ajung cu greu și ceea ce se bănuiește, dar nu a fost încă dovedit, este că infractorii ar putea avea legături chiar în interiorul instituțiilor de stat ce ar trebui să vegheze la siguranța fondului forestier. Săptămâna trecută, subprefectul județului Buzău, Vasile Alecu a lansat o serie de acuzații publice la adresa funcționarilor cu drept de control în domeniul silvic cărora le-a cerut să nu mai colaboreze „în sens strict penal” cu infractorii și făcea referire la o serie de controale demarate de organele abilitate în aceste instituții ale statului.
Cu toate astea oamenii legii spun că în atenția lor nu a intrat nici un astfel de caz ceea ce înseamnă că cei acuzați de subprefectul Vasile Alecu sunt curați ca lacrima.
„Nu am avut nici sesizări și nici documentare pentru așa ceva. Am auzit și eu și în mass-media și în alte zone tot felul de discuții însă la nivelul județului nu am avut astfel de semnale de corupție pe zona respectivă. Pădurile din Buzău sunt totuși păzite și controlate destul de temeinic. Dosarele penale s-au întocmit în general pe numele unor perdoane din alte locuri care au venit să facă afaceri aici care nu au fost întotdeauna legale. La acest moment nu sunt dosare penale privind fapte de corupție în acest sector ”, a declarat adjunctul IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi.
Chiar și așa neregulile in domeniul silvic se țin lanț. Oamenii legii au descoperit în acest an infractori specializați în folosirea ciocanelor de marcat false dar și în falsificarea de documente. În acest fel au fost constatate şi sancţionate 518 abateri contravenţionale (din care 379 de natură silvică) și 120 de infracţiuni ( 88 de tăieri fără drept de arbori, 21 de furturi de arbori, 10 ocupări fără drept a unor terenuri forestiere şi o infracţiune de distrugere de puieţi şi lăstari). Totodată, polițiștii au constatat doar în a doua jumătate a lunii septembrie 12 infracţiuni silvice şi au aplicat 252 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 42 pentru contravenţii silviceși au confiscat aproximativ 400 m.c. de lemn rotund şi cherestea, în valoare de peste 55.000 de lei.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

  1. Şi ce face poliţia cu lemnul confiscat? E cumva vreun gater pe Chiristigii să cumpărăm şi noi ? Organismele silvice au personal puţin şi prost plătit faţă de riscurile meseriei de pădurar. Nu exclud posibilitatea ca unii păduriari să fie corupţi dar ăia sunt-în mod sigur- în mână cu organele de control!! Şi mai e ceva:birocraţia anuală e cât un hectar de pădure!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.